Corina VÂRLAN
1799 vizualizări 24 oct 2013

Prin reducerea nivelului TVA de la 24% la 22%, cum ar fi propus premierul Victor Ponta, şi prin majorarea cotei unice de la 16% la 22%, bugetul statului ar putea avea, teoretic, încasări cu 2,1 miliarde de euro mai mari, conform calculelor gândul.

Victor Ponta a propus în cadrul ultimei şedinţe a USL creşterea cotei unice la 22% şi scăderea TVA cu două procente ca variantă pentru aducerea banilor la buget în 2014. Până în acest moment, nu a fost luată nicio decizie privind propunerea şefului Guvernului, aceasta urmând să fie discutată pe larg într-o şedinţă ulterioară.

Eventuala reducere a nivelului TVA cu două puncte procentuale ar putea însemna o reducere a încasărilor cu peste 900 de milioane de euro, în timp ce creşterea cotei unice cu şase puncte procentuale ar putea însemna o creştere a veniturilor cu circa 3 miliarde de euro. Calculele au fost făcute pe baza execuţiei bugetare în perioada ianuarie-august, document public care poate fi găsit pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

De asemenea, aceste calcule au fost realizate pornind de la premisa că gradul de încasare a taxelor, respectiv nivelul evaziunii va fi acelaşi anul viitor cu cel înregistrat în primele opt luni din 2013.

Economiştii au atras atenţia în repetate rânduri că nu poate fi garantată scăderea efectivă a preţurilor în urma unei eventuale reduceri a TVA, decizia fiind una "de business", respectiv fiind posibil ca această reducere, parţial sau integral, să se regăsească de fapt în profiturile producătorilor sau vânzătorilor.

Anul trecut, evaziunea fiscală a ajuns să reprezinte aproape 14% din PIB, cea mai mare parte a acesteia fiind generată de TVA. După majorarea cotei standard de TVA în anul 2010, de la 19% la 24%, evaziunea fiscală în cazul acestei taxe a atins un maxim de 9,6% din PIB, potrivit datelor Consiliului Fiscal (CF).

Descarcă aici raportul anual al Consiliului Fiscal  - 2012

"Aproximativ 60% din evaziunea fiscală este generată de TVA, evaziunea la TVA atingând un maxim de 9,6% în 2010 (nivel similar celui din 1996), în 2011 - 2012 înregistrând o reducere până la 8,3% din PIB. De remarcat că în 2010, când a fost crescută cota legală de TVA de la 19% la 24%, evaziunea fiscală a crescut de la 8% din PIB în 2009 la 9,6% din PIB în 2010", potrivit Raportului anual aferent 2012 al CF.

Pentru un singur punct TVA, statul încasează circa 460 de milioane de euro pe an, iar pentru un punct din cota unică până la 500 de milioane de euro anual.

Creşterea cotei unice ar putea fi necesară pentru majorarea salariilor şi a pensiilor

În cazul în care reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi cei ai Comisiei Europene nu vor accepta un deficit bugetar mai mare din cofinanţarea fondurilor UE pentru 2014, lucru care ar permite majorarea salariilor şi a pensiilor, creşterea cotei unice ar putea reprezenta o măsură necesară.

În perioada ianuarie - septembrie, veniturile la bugetul de stat au fost cu 6 miliarde de lei (echivalentul a 1,3 miliarde de euro) sub suma estimatată la începutul anului 2013, afirmă surse oficiale pentru Mediafax. Programul de bază pentru anul 2014 al autorităţilor nu presupune majorări de taxe, iar o rectificare bugetară pe ultimul trimestru al lui 2013 ce cuprinde o creştere economică de 2,2% pentru anul 2013 şi aplicarea clauzei de investiţii pentru anul 2014 va fi acceptată de către reprezentanţii Comisiei Europene.

"În acest moment, finalizăm rectificarea bugetară şi sperăm să fie adoptată în şedinţa de săptămâna viitoare (...) Pentru 2014, înainte de a stabili dacă este nevoie de măsuri fiscale, se pleacă de la nişte variabile care n-au fost încă negociate, respectiv creştere economică, inflaţie şi deficit. Când bătem în cuie rectificarea, ştim baza de pornire, ştim nivelul deficitului, şi de la acest moment se pot bate în cuie şi acei indicatori pentru 2014. Apoi văd dacă am spaţiu fiscal.", a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea.

"Scenariul nostru de bază pleacă de la aplicarea clauzei de investiţii, în aşa fel încât să nu pericliteze încadrarea în pragul de deficit de 3% din PIB (...) Discuţiile sunt încă preliminare, deci este prematur să pui în discuţie orice măsură fiscală dacă nu ai baza de pornire", a mai explicat el.

Antonescu: "Nu se pune problema creşterii cotei unice atât timp cât PNL e în Guvern"

Crin Antonescu, preşedintele PNL, a confirmat miercuri că aceasta este una dintre variantele care au fost puse în discuţie în cadrul coaliţiei USL care vizau elaborarea bugetului pentru anul 2014. El a ţinut să sublinieze însă că "nu se pune problema creşterii cotei unice atât timp cât PNL e în Guvern".

"A existat o discuţie sau mai curând un început de perspectivă a bugetului de anul viitor. Între aceste variante pur teoretice se află şi aceasta", a declarat Antonescu pentru un post de televiziune, după ce gândul a prezentat, în exclusivitate, informaţia privind unificarea cotei unice şi a TVA la 22%.

Poziţia sa a fost întărită şi de către decaraţiile făcute de Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice. "La nivelul conducerii USL a avut loc o discuţie informală, în perspectiva construcţiei bugetului pe 2014, în ceea ce priveşte creşterea veniturilor. Măsurile invocate nu sunt cuprinse în prevederile programului de guvernare, iar PNL rămâne consecvent angajamentelor făcute prin acest document de bază al guvernului USL, aprobat de Parlamentul României. PNL nu susţine şi nu va susţine orice măsură de creştere a cotei unice de 16%", se arată într-un comunicat de presă emis de PNL şi semnat de Chiţoiu.

Fii la curent cu ştirile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar.

Citește și: