Loredana VOICULESCU
101 vizualizări 17 oct 2010

Supermarketurile ar putea avea pierderi de până la 25%, echivalentul a milioane de euro lunar, în cazul în care vor fi nevoite să îşi închidă unităţile în ziua de duminică, potrivit unei propuneri a parlamentarilor din Camera Deputaţilor. Mai mult, deputaţii au propus recent ca celor circa 50.000 de angajaţi din retail să li se plătească dublu zilele de sâmbătă şi duminică în cazul în care retailerul decide să păstreze activitatea şi la final de săptămână.

"La propunerea de modificare a Codului Muncii avem un amendament care prevede că marile lanţuri de supermarketuri care au activitate sâmbăta şi duminica să caute formule de a plăti cu cel puţin 50% în plus pentru aceste zile, putând fi verificaţi de autorităţile locale", a declarat pentru gândul deputatul Valeriu Steriu, vicepreşedinte la Comisia de agricultură. În caz contrar, sancţiunile vor merge până la închiderea unităţii, a mai spus Steriu.

Reprezentanţii retailerilor se opun şi spun că iniţiativa este discriminatorie, nefundamentată şi dăunătoare economiei. "Iniţiativa este discriminatorie pentru angajaţii tuturor celorlalte sectoare de activitate (…) pentru că aceştia nu ar beneficia de aceleaşi sporuri pentru activitatea depusă în zilele de sâmbătă şi duminică", a declarat pentru gândul Filip Cristescu, vicepreşedinte Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR).

Cristescu consideră iniţiativa deputaţilor ca fiind nefundamentată, pentru că este motivată de presupuse efecte negative induse de către retailul modern pe lanţul comercial. "În realitate, acesta are un impact pozitiv - contribuie la dezvoltarea cifrei de afaceri a furnizorilor, dezvoltă noi pieţe şi categorii de produse, absoarbe şi limitează creşterile de preţuri venite din partea producătorilor, asigură condiţii sanitare stricte şi este complet fiscalizat", a adăugat Cristescu.

Tabără: "De ce să fie deschise supermarketurile toată săptămâna?"

Cei care vor avea de câştigat dacă marii retaileri vor pune lacătul la final de săptămână vor fi micii comercianţi, ale căror vânzări ar putea urca cu până la 50%, este de părere deputatul Steriu, fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii. Recent chiar ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat că în opinia sa construcţia marilor supermarketuri în oraş a fost "o greşeală capitală", întrebându-se "de ce să fie deschise supermarketurile toată săptămâna?".

El a spus, răspunzând la o întrebare adresată de gândul, că a semnat în calitate de deputat iniţiativa lui Valeriu Steriu pentru închiderea supermarketurilor la final de săptămână. În schimb, opinia preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, este că "fiecare business ar trebui lăsat să stabilească cui vinde şi când vinde".

Citește și: