Loredana VOICULESCU
177 vizualizări 7 feb 2011

Cardurile co-branded sunt emise de bănci sau instituţii financiare nonbancare în parteneriat cu alte companii, precum supermarketuri, firme de telefonie mobilă, linii aeriene sau magazine de electrocasnice. Principala diferenţă faţă de alte tipuri de carduri este că la cele co-branded posesorii primesc reduceri sau puncte de fidelitate la fiecare utilizare.

"Tendinţa de folosire a cardurilor co-branded pentru plăţi cotidiene se va accentua pe măsură ce comercianţii şi banca emitentă vor ataşa tot mai multe beneficii pe aceste carduri, ceea ce în final va duce la creşterea volumelor tranzacţionate pe card la comercianţi", a declarat pentru gândul Cătălin Creţu, director general pentru România al Visa Europe.
În general, dobânda anuală efectivă (DAE) la aceste carduri este cuprinsă între 20% şi 55%, iar perioada de graţie de 50-60 de zile. Limita maximă de creditare poate ajunge până la 20.000 de lei.

Reduceri de preţ la cât mai mulţi comercianţi

Cătălin Creţu spune că noua tendinţă este ca băncile să negocieze discounturi pentru clienţi cu mai mulţi comercianţi reuniţi într-un program de fidelizare, astfel încât deţinătorul de card să aibă acces la reduceri de preţ oferite de mai mulţi comercianţi parteneri
În general, cardurile co-branded pot fi folosite şi pentru retragerea de numerar de la bancomate, pentru achiziţia de produse şi servicii de la comercianţii acceptanţi sau pentru plăţi online.

Unde se folosesc cel mai des cardurile co-branded

În ceea ce priveşte domeniile comercianţilor preferaţi de posesori ca parteneri pentru un card co-branded, un studiu comandat de MasterCard anul trecut arată că românii îşi doresc un card co-branded cu supermarketuri sau hipermarketuri (în proporţie de 76% din răspunsuri), cu magazine de haine şi încălţăminte (39%), cu farmacii (24%), cu benzinării (23%) şi cu agenţii de turism (14%).
Anul trecut, GarantiBank a lansat un card, posesorii beneficiind de trei rate suplimentare în magazinele partenere din Băneasa Shopping City. În plus, primesc un bonus de 5% din valoarea cumpărăturilor efectuate.
UniCredit Ţiriac şi Metro au introdus anul trecut primul credit card de business co-branded în România, care se adresează firmelor. Cardul are o dobândă cu 3% mai mică decât cea standard pentru tranzacţiile efectuate în magazinele Metro.

Dacă până la data scadentă clientul plăteşte integral suma utilizată, el beneficiază de dobânda zero pentru toate tranzacţiile efectuate la comercianţi.
BCR şi compania aeriană low-cost Wizz Air au lansat în 2010 un card care oferă reduceri la achiziţionarea biletelor de avion. Un client cu un venit mediu de 2.000 de lei care cheltuieşte 30% cu cardul de credit BCR Wizz Air lunar într-un an de zile poate aduna puncte cât pentru două bilete dus-întors la Roma, au explicat oficialii BCR.

Citește și: