Loredana VOICULESCU
1304 vizualizări 28 mar 2011

În SUA, populaţia cheltuie numai un dolar din 10 pe mâncare, în timp ce în aşa-numitele state BRIC - Brazilia, Rusia, India şi China - populaţia cheltuie de cinci ori mai mult pe alimente, se arată într-o analiză realizată de publicaţia The Atlantic, care citează un studiu al Credit Suisse Emerging Consumer. În România, statisticile arată că aproape trei sferturi din cheltuielile totale ale unei gospodării sunt alocate cheltuielilor de consum, dintre care o pondere de 41% o deţin cheltuielile cu produse alimentare şi băuturi nealcoolice, potrivit celor mai recente date de la INS. Ceea ce înseamnă că românii consumă pe mâncare circa 30% din totalul cheltuielilor.
Pe de altă parte, o pondere ridicată în cheltuielile gospodăriilor românilor sunt legate de locuinţă - apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei, conform statisticilor INS pe trimestrul al treilea din 2010.

Egiptenii cheltuie 40% din venituri pe mâncare

"Este greu de înţeles de ce scumpirile alimentelor duc la revolte în Egipt, până realizezi că egiptenii cheltuie 40% din veniturile lor pe mâncare", scrie publicaţia The Atlantic. În schimb, americanii consumă jumătate din buget pe cheltuieli destinate locuinţei şi pe transport, mai arată sursa citată. Autorii articolului sunt de părere că hărţile cheltuielilor unei populaţii relevă ADN-ul unei economii.
Studiul face o comparaţie între cheltuielile pe care le au consumatorii din SUA şi cei din Egipt şi statele BRIC - Brazilia, Rusia, India şi China. Analiştii consideră că ţările BRIC ar putea deveni în câţiva ani mai dezvoltate din punct de vedere economic decât grupul celor mai dezvoltate ţări din lume.

Chinezii pun deoparte aproape o treime din venituri

Chinezii economisesc mai mult de 30% din ceea ce câştigă, iar pe mâncare dau doar 20% din resursele lor financiare lunare. Aceasta explică de ce preţurile în creştere la alimente au dat naştere unei adevărate provocări la Beijing, comentează autorii articolului. "Dacă moneda naţională a Chinei se apreciază, familiile vor putea cumpăra mai multă mâncare cu bani cu o valoare mai mare, dar totodată vor face produsele chinezeşti mai scumpe pentru străini, încetinind exporturile", se arată în analiza The Atlantic.

Egipt - trend de scădere dramatică a veniturilor

Rata de economisire în Brazilia este printre cele mai scăzute între ţările în curs de dezvoltare, unde familiile economisesc pentru cazurile de boală şi dezastre. Referitor la Egipt, analiza arată că majorarea preţurilor la mâncare pe plan mondial a lovit puternic ţara, în special având în vedere că veniturile gospodăriilor din Egipt sunt pe un trend de scădere dramatică în următoarele 12 luni. Pe de altă parte, familiile din India ajung să cheltuie pe mâncare unul din patru dolari câştigaţi. "Inflaţia în India este de 13%, una dintre cele mai ridicate rate din lume. Jumătate din inflaţie este cauzată de preţurile mari la mâncare", arată autorii analizei citate.

6 % dintre români economisesc 85 de euro pe lună

În Rusia, mâncarea este sursa problemelor, multe familii din federaţie ajungând să dea pe alimente o treime din salariile lor, mai comentează sursa citată. Preţurile cerealelor şi făinii au crescut cu 70% în Rusia din 2010 până în prezent. În schimb, americanii cheltuie mare parte din venituri pentru locuinţe şi maşini. Biroul de Statistică a Muncii arată că fondurile utilizate de americani pentru case şi transport reprezintă mai mult de jumătate din cheltuielile de consum. "Aceasta explică de ce preţul ridicat al petrolului, combinat cu boomul imobiliar din 2008 au dus la căderea economiei SUA", arată autorii studiului.

  • Un studiu recent al BCR Banca pentru Locuinţe arată că tot mai mulţi români economisesc, însă sumele puse deoparte sunt în scădere. Cu toate acestea, mai bine de trei sferturi dintre români nu fac economii, 13% pun bani "la ciorap" o dată la două-trei luni, 4% o dată la 4-12 luni, iar 6% în fiecare lună. Suma medie depusă de aceştia din urmă este de 85 euro pe lună, în timp ce în 2009 suma pusă deoparte lunar era de 132 euro.


Cele mai importante cheltuieli de consum ale unei familii de români

41% cheltuieli cu mâncare şi băuturi nealcoolice
15,7% cheltuieli pentru locuinţă (apă, electricitate, gaze şi alţi combustibili)
7,8% cheltuieli cu băuturi alcoolice, tutun
5,9% cheltuieli cu transport
4,8% cheltuieli pentru sănătate
Sursa: INS

Citește și: