Mădălina CHIŢU
34307 vizualizări 26 apr 2015

Nemţii, francezii, italienii, britanicii ajung să câştige chiar şi de zece ori mai mult decât românii. În aceste condiţii, am fi tentaţi să credem că preţul alimentelor este direct proporţional cu cel al venitului. Greşit! În Germania, de exemplu, acelaşi coş de cumpărături costă cu 18,12 lei mai mult decât în România, o diferenţă minoră, având în vedere că salariul mediul al unui neamţ pe lună este de 6,5 ori mai mare decât al unui român.

O analiză gândul vă prezintă cât costă acelaşi coş de cumpărături în România şi în Germania.

Pentru început am realizat o listă de cumpărături în care am introdus o serie de alimente de bază: ouă, unt, lapte, pâine, carne de pui, carne de porc, ulei, morcovi, vinete, broccoli, ciuperci, ceapă, roşii, salată verde, lămâi, banane, kiwi, mere, sos pentru paste, spaghete, mozzarella, o sticlă de suc carbogazos, cereale pentru micul dejun, o cutie de ceaiu şi o sticlă de vin. 

Apoi, reporterii gândul au vizitat incognito patru reţele de comerţ: Carrefour Market Huedin, Mega Image Huedin, Cora Berceni – Sun Plaza, Billa Piaţa Romană, şi au luat în considerare cel mai ieftin produs.

Preţurile din Germania le avem din Frankfurt, luate de la rafturile a două hipermarketuri: Rewe – varianta nemţească a Mega Image -  şi hipermarketul Hit – un market ce are o gamă mult mai variată de produse decât Rewe, de către Andreea Lascu, o româncă stabilită în acest oraş de mai bine de patru luni.

Info grafic Corina Vârlan // Preţuri reţele comerciale România // Click AICI pentru a mări

Atât reporterii gândul, cât şi Andreea Lascu au ales cele mai mici preţuri afişate la raft, fără să ţină cont de marcă, având în vedere faptul că în ambele ţări există puţine mărci identice. În principiu, mărcile luate în considerare au fost cele ale reţelelor de comerţ, acestea practicând de regulă cel mai mic preţ afişat la raft.

Ouăle şi laptele nemţeşti, mai ieftine decât cele româneşti

Rezultatul obţinut a fost unul surprinzător. Astfel, în România ca să cumperi ouă, unt, lapte, pâine, carne de pui, carne de porc, ulei, morcovi, vinete, broccoli, ciuperci, ceapă, roşii, salată verde, lămâi, banane, kiwi, mere, sos pentru paste, spaghete, mozzarella, o sticlă de suc carbogazos, cereale pentru micul dejun, o cutie de ceai şi o sticlă de vin trebuie să scoţi din buzunar, în medie, 178,13 lei, echivalentul a 40,21 euro, în timp ce în Germania, pentru aceleaşi alimente trebuie să achiţi la casă 196,25 lei, echivalentul a 46,87 euro. 

Info grafic Corina Vârlan // Preţuri hipermarketuri Germania // Click AICI pentru a mări

În plus, ouăle româneşti sunt de aproape două ori mai scumpe decât cele din Germania. Şi laptele şi sosul de paste este mai scump în România.

În România, din cele patru reţele de comeţ vizitate, cel mai ieftin coş a fost în Cora – 171,41lei, echivalentul a 38,91 de euro, în timp ce cel mai scump coş de alimente l-am găsit în Mega Image – 183,4 lei, echivalentul a 41,39 euro.

Cât la sută din salariu alocă românii şi germanii pentru acelaşi coş de alimente

Salariul minim al unui neamţ este de 6,5 ori mai mare decât al unui român, potrivit datelor oficiale. Astfel, un neamţ câştigă pe oră 8,5 euro, echivalentul a 37,65 lei, în timp ce un român câştigă tot pe oră 1,30 de euro, echivalentul a 5,78 lei.

În aceste condiţii, dintr-un salariu minim pe economie un român îşi poate cumpăra 5,4 coşuri cu alimentele de bază, în vreme ce un neamţ îşi cumpără 30,5 coşuri cu aceleaşi alimente de bază. 

”Cu toate taxele şi costurile mari pentru anumite servicii, preţurile din Germania pentru coşul zilnic sunt similare celor din România. Evident că variantele bio sunt sensibil mai scumpe, evident că există branduri consacrate care îţi cer să scoţi mai mulţi bani din buzunar”, spune Andreea Lascu, românca stabilită în Frankfurt, care, prin intermediul blogului personal, vrea să împărtăşească românilor experienţa nemţească ”din toate punctele de vedere, inclusiv din perspectiva costurilor, a locurilor şi a oamenilor”.

Cum s-a făcut selecţia mărcilor

Gândul precizează că preţurile sunt cele afişate la raft în data de 22 aprilie, existând posibilitatea ca unele produse să fie înscrise într-o promoţie. De asemenea, a fost selecţionat cel mai mic preţ afişat la raft. De regulă, mărcile de reţele au avut cele mai mici preţuri, dar au fost situaţii în care alte mărci au avut oferte mai bune decât mărcile de reţea. Au mai fost şi cazuri în care la raft a fost afişat o singură marcă. La categoria fructe şi legume au fost luate în considerare cele la vrac, la cel mai mic preţ afişat la raft.

În cazul alimentelor din supermarketurile din Frankfurt, au fost luat în considerare, de regulă, cele care aparţin unei mărci locale - "Ja". ”Acest coş de alimente este gândit pentru două persoane, iar alimentele ce se regăsesc în el ajung pentru câteva zile”, precizează Andreea Lascu.

De menţionat mai este faptul că în Germania kiwi şi lămâile se vând la bucată. Pentru că în România preţul acestor alimente este afişat la raft per kilogram, am luat în considerare greutatea medie a unei lămâi - 200 de grame şi greutatea medie a unui kiwi - 150 de grame. 

De asemenea, în coşul din Germania a fost selectat un vin franţuzesc, în timp ce pentru coşul din România am optat pentru vin Grasă de Cotnari / 0,75 l. De asemenea, în Germania a fost aleasă pâinea neagră, la noi acest sortiment nu se găseşte în toate reţele de comerţ, astfel că am optat pentru pâinea de secară.

Pentru calcularea preţurilor în lei/euro s-a luat în considerare cursul BNR de la data de 23 aprilie.

Citește și: