332 vizualizări 5 apr 2010

Pe piaţa imobiliară au început să apară chilipirurile, la aproape doi ani de la primele semne de declin. Portalul www.imobiliare.ro a realizat un top al locuinţelor atractive din punctul de vedere al raportului calitate/preţ din Bucureşti şi din alte cinci mari oraşe din ţară.

În cartierul Pajura din Bucureşti, o garsonieră de 34 mp situată la etajul unu din nouă este scoasă la vânzare pentru 30.000 de euro. Cu patru mii de euro mai mult, poate fi cumpărată o garsonieră cu o suprafaţă de 37,66 mp într-un ansamblu rezidenţial din Militari, aflat încă în stadiul de construcţie.

Un adevărat chilipir poate fi considerat şi un apartament de două camere din Piaţa Romană, situat la parterul unui imobil construit în perioada interbelică. Pentru această locuinţă cu o suprafaţă utilă de 48 mp, care poate fi utilizată şi ca sediu de firmă, proprietarul cere doar 37.000 de euro. Şi preţul de 59.000 de euro solicitat pentru un apartament de trei camere, semidecomandate, cu o suprafaţă de 70 mp, două balcoane, la etajul şapte din opt, în zona Giuleşti, este considerat avantajos de autorii studiului.

La Braşov, o garsonieră de 32 mp în zona Tractorul, etajul doi din patru, poate fi cumpărată cu 22.000 de euro. Pe de altă parte, cu banii pe care-i dai în Bucureşti pe o garsonieră, 36.000 de euro, poţi să-ţi cumperi două camere cu o suprafaţă de 46 mp în Braşovul Vechi. Pentru trei camere, la parter, în zona Tractorul, trebuie să scoţi din buzunar 50.000 de euro.

La Cluj Napoca, cele mai bune preţuri se găsesc pentru apartamentele de două camere din Floreşti. O astfel de locuinţă, cu o suprafaţă utilă de 50 mp, la etajul doi din trei, costă 29.000 de euro. O zonă mai bună, dar şi cu preţuri mai mari, este Mănăşturul, unde un apartament de trei camere costă 47.500 de euro, faţă de numai 37.000 în Floreşti.

Preţuri mici la malul mării

La malul mării, se practică preţurile mici la locuinţe noi, însă situate la periferie. O garsonieră de 32 mp situată la mansarda unui bloc cu patru etaje din zona Poarta 6 se vinde cu 26.500 de euro. Blocul a fost finalizat în acest an, iar preţul este negociabil.

În aceeaşi zonă, pentru un apartament de două camere cu o suprafaţă utilă de 47 mp dezvoltatorul cere 32.000 de euro. În zona Inel II, un apartament cu trei camere însumând 72 mp, construit în 1990, este scos la vânzare pentru 62.000 de euro.

Garsoniere ieftine se găsesc şi la Iaşi. În cartierul Tătăraşi, o garsonieră la parter, cu o suprafaţă de 32 mp, costă 25.000 de euro, închiderea balconului fiind oferită ca bonus. Ofertele pentru două camere în zona Tudor Vladimirescu încep de la 36.000 de euro în blocuri construite acum doi ani de zile. În Tătăraşi, la etajul zece (ultimul) al unui bloc construit înainte de 1989, trei camere pot fi cumpărate cu 44.000 de euro.

La Timişoara, ofertele avantajoase sunt la ultimul etaj sau la mansardă. O garsonieră de 38 mp la etajul cinci din cinci al unui bloc nou din cartierul Steaua se vinde pentru 25.800 de euro. Un apartament de două camere la acelaşi etaj, dar într-un bloc din zona Torontalului, costă 35.000 de euro.

În fine, cei care dispun de 45.600 de euro, sau chiar ceva mai puţin, pentru că preţul este negociabil, se pot orienta către un apartament cu trei camere din zona Matei Basarab. Blocul este recent renovat, iar locuinţa de 70 mp este situată la mansardă.

Citește și: