Alexandra PELE
32973 vizualizări 1 mar 2012

În cea de-a doua parte a anului trecut preţurile locuinţelor au scăzut cu circa 5,8%, iar trendul descendent se va menţine şi în 2012, pentru al patrulea an consecutiv, pe fondul problemelor de finanţare, a cererii reduse şi a ofertei generoase, dar şi din pricina absenţei unor proiecte imobiliare noi, sunt de părere specialiştii.

"Chiar dacă preţurile vor continua să mai scadă, procentul va fi cu siguranţă semnificativ mai redus comparativ cu perioada 2009-2010, urmând să se încadreze în parametri similari cu cei de anul trecut (5%-7%)", a declarat pentru gândul Alexandru Pricop, managing partner Coldwell Banker Affiliates of România.

În Capitală, preţul unui apartament vechi, cu două camere şi o suprafaţă utilă de 42 de metri pătraţi, a ajuns în luna februarie la circa 49.200 de euro, faţă de numai 37.600 de euro, cât ar costa un apartament similar la Constanţa. În Timişoara, o locuinţă similară costă în jur de 34.100 de euro, iar la Cluj-Napoca, circa 39.000 de euro.

"Nu există noi proiecte de dezvoltare, iar preţurile vor continua să scadă în urma vânzărilor de proprietăţi din spatele creditelor neperformante. Oferta este mare, iar cererea este scăzută", ne-a declarat Adrian Crivii, director general al companiei de evaluare şi consultanţă Darian.

Astfel, chiar dacă o proprietate întruneşte toate criteriile de calitate, ea ar putea fi scoasă la vânzare la un preţ mai mic de către un proprietar în dificultate financiară sau de către o bancă, în situaţia în care proprietarul este executat pe motiv de neplată. "Nu e o problemă de proprietatea, ci de proprietar", a mai adăugat Crivii.

La nivel naţional, preţul mediu pentru un metru pătrat a fost în 2011 de 720 de euro

La sfârşitul anului trecut, preţul mediu la nivel naţional în cazul apartamentelor vechi a fost de circa 720 de euro pe metru pătrat. Cele mai tranzacţionate apartamente au fost cele cu două camere, majoritate achiziţionate prin intermediul programului Prima Casă, se arată în cea mai recentă analiză a companiei Darian.

Tendinţele preţurilor la locuinţe variază însă destul de mult în funcţie de localitate. Astfel, în Bucureşti, în perioada februarie 2011-februarie 2012, preţurile cerute de proprietari au crescut cu circa 1,3%, de la 1.157 de euro pe metru pătrat, la 1.172 de euro/mp, potrivit unui calcul realizat pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de portatul imobiliare.ro.

Astfel, dacă pentru un apartament vechi, cu două camere şi o suprafaţă utilă de 42 de metri pătraţi, proprietarul cerea anul trecut în jur de 48.600 de euro, anul acesta preţul cerut a urcat la circa 49.200 de euro.

Cele mai mari scăderi ale preţului cerut s-au înregistrat în Cluj-Napoca, circa 4,6% în perioada menţionată.

Diferenţa dintre preţul perceput de proprietari şi preţul la care sunt tranzacţionate efectiv locuinţele poate ajunge la 10-15%, în funcţie de valoarea proprietăţii, spune Pricop. "În general, pe segmentul mass-market (valori ale locuinţelor de până la 60.000 - 70.000 de euro), diferenţa dintre preţul de listare şi cel de tranzacţionare este de aproximativ 8%-10%, în timp ce pe segmentul locuinţelor cu preţuri de peste 150.000 de euro diferenţele pot ajunge şi la circa 15%", a declarat Pricop pentru gândul.

Sursă: calcule gândul pe baza datelor furnizate de imobiliare.ro

 

Citește și: