Corina VÂRLAN
23506 vizualizări 14 oct 2012

Românii s-ar putea aştepta la noi scăderi ale preţurilor locuinţelor în ultimele luni ale anului. Până în momentul de faţă, la nivel naţional, locuinţele s-au ieftinit cu circa 5%, trendul fiind similar cu cel înregistrat anul trecut. Mai mult, el poate fi considerat un semn de stabilizare a pieţei imobiliare din România.

În ciuda acestor scăderi, având în vedere faptul că în perioada februarie-septembrie leul s-a devalorizat faţă de euro cu 3,45%, anunţata ieftinire a locuinţelor ar putea fi considerată mai degrabă una nereală. Astfel, dacă în februarie românii puteau cumpăra locuinţe cu 986 de euro/mp, mai exact cu 4.289 de lei/mp, la cursul oficial al BNR de la acea vreme (4,3506 lei/euro), şapte luni mai târziu ei puteau cumpăra apartamente cu 963 de euro/mp, mai exact cu 4.334 de lei/mp, la un curs de 4,5007 lei/euro.

Astfel, în ciuda ieftinirilor de pe piaţa imobiliară, românii au cumpărat luna trecută locuinţe mai scumpe cu 45 de lei pe mp comparativ cu a doua lună a anului 2012.

Ieftiniri la sfârşitul anului pe piaţa imobiliară

Specialiştii în domeniul imobiliar susţin că românii se pot aştepta la noi ieftiniri pe piaţa imobiliară din România la finalul acestui an, dar subliniază faptul că acestea nu vor fi semnificative. "Nu există niciun motiv, în acest moment, care să ne facă să ne gândim la creşteri de preţuri până la finalul acestui an. Dimpotrivă, atât contextul macroeconomic în care ne aflăm, cât şi factorii care influentează piaţa în mod direct, precum limitarea accesului la finanţare din cauza epuizarii plafonului pentru Prima Casa, pot indica scăderi de preţuri", a declarat pentru gândul Daniel Crainic, marketing manager imobiliare.ro.

El a mai adăugat, de asemenea, că românii nu trebuie să se aştepte la oscilaţii foarte mari ale preţurilor până la finalul anului. "Până una alta, preţurile solicitate în prezent sunt la mai puţin de jumătate în comparaţie cu perioada de vârf", afirmă Crainic. El susţine că apartamentele vechi din România sunt mai expuse devalorizării, mai ales în cazul în care zona în care sunt amplasate nu poate compensa vechimea lor.

(Click pentru a mări)

Sursă: estimări gândul pe baza datelor imobiliare.ro

"Estimăm că ultimele luni din acest an nu vor aduce o schimbare semnificativă în ceea ce priveşte preţurile locuinţelor, atât vechi, cât şi noi", a declarat pentru gândul şi Alexandru Pricop, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates România.

"În funcţie de zone, de oraşe şi de segmente de piaţă, în primele noua luni din 2012 s-au înregistrat scăderi mai mici sau mai mari, uneori chiar uşoare creşteri de la o lună la alta, iar procentul scăderilor poate fi considerat nesemnificativ dacă îl raportam la o durată de noua luni sau de un an", a mai adăugat Pricop.

Apartamente cu aproape 11% mai ieftine în Capitală

În luna septembrie, bucureştenii şi-au putut cumpăra apartamente vechi cu două camere cu o suprafaţă utilă de 42 de mp, în medie, cu 44.016 euro. Acest preţ este cu 5.208 euro mai mic decât cel din luna februarie a acestui an, când un astfel de apartament putea fi achiziţionat cu suma de 49.224 de euro.

Astfel, la nivelul Capitalei, în perioada februarie-septembrie 2012, apartamentele vechi cu două camere s-au ieftinit cu 10,58%.

Ieftiniri s-au înregistrat şi în oraşe precum Bacău, Piteşti, Timişoara şi Constanţa. Dacă în a doua lună a anului în curs un apartament vechi cu două camere şi cu o suprafaţă utilă de 42 de mp din Bacău se vindea cu circa 33.180 de euro, şapte luni mai târziu preţul său a scăzut cu aproape 3.000 de euro, ajungând la 30.198 de euro.

FOTO: Razvan Lupica/Mediafax Foto

Piteştenii au şi ei în momentul de faţă posibilitatea să achiziţioneze astfel de locuinţe la preţuri cu 7,13% mai mici decât în luna februarie. Astfel, un apartament vechi cu două camere aflat în acest oraş care se vindea la începutul anului cu 32.382 de euro, putea fi achiziţionat, în luna septembrie, cu puţin peste 30.000 de euro.

În cazul Timişoarei, preţul apartamentelor vechi cu două camere cu o suprafaţă utilă de 42 de mp, a scăzut, în perioada februarie-septembrie 2012, cu aproape 6%, ajungând de la 34.146 de euro la 32.130 de euro, iar în Constanţa preţul acestor locuinţe a scăzut, în aceeaşi perioadă, cu 3,34%, ajungând la 36.414 euro, de la 37.674 euro.

Oraşele unde au crescut preţurile la apartamentele vechi

Printre oraşele din ţară unde preţurile apartamentelor vechi nu au urmat trendul de scădere înregistrat la nivel naţional se numără Ploieşti, Cluj-Napoca şi Sibiu. Astfel, ploieştenii au plătit cu circa 2.310 euro mai mult în luna septembrie, pentru apartamentele cu două camere cu o suprafaţă utilă de 42 de metri pătraţi, decât în a doua lună a anului.

În Cluj-Napoca, apartamentele vechi cu aceeaşi suprafaţă utilă se vindeau, în septembrie, în medie, cu 41.328 euro, preţul lor fiind cu 4,68% mai mare decât la începutul anului, iar în Sibiu preţul mediu al unei astfel de locuinţe a ajuns la 32.004 euro, faţă de 30.996, în februarie.

Estimările au fost realizate de gândul pe baza datelor oferite de portalul imobiliare.ro.

Citește și: