Corina VÂRLAN
2399 vizualizări 9 oct 2014

Românii plătesc pe litrul de bere cu 30 de eurocenţi mai puţin decât germanii, în condiţiile în care salariile nemţilor sunt de aproape şase ori mai mari. Cu toate acestea, în ţara noastră se înregistrează unul dintre cele mai mici preţuri din Europa la bere, susţine Constantin Bratu, directorul Asociaţiei Berarii României.

"Un român trebuie să muncească 25 de minute să poată să îşi cumpere un litru de bere. În Germania trebuie să lucrezi doar 4 minute", a declarat Bratu în cadrul ediţiei de joi a ZF Live, adăugând că valoarea absolută a accizei la bere este însă mai mare decât în Germania şi că jumătate din preţul mediu de vânzare al berii se întoarce la stat.

Un avantaj pentru români îl reprezintă faptul că berea consumată în oraş, la un bar sau restaurant, nu reprezintă un moft costisitor aşa cum se întâmplă în alte state europene.

"În România se înregistrează cel mai mic raport între preţul de vânzare în retail al berii faţă de horeca", a spus directoul Asociaţiei Berarii României, menţionând că în Germania este de şapte ori mai scump să bei berea la un restaurant decât să o cumperi de la magazin, iar în Belgia trebuie să plăteşti de cinci ori mai mult să bei berea în oraş.

Ambalajul preferat al românilor este sticla PET, în special pentru că aceasta este mai accesibilă, iar berea blondă este cel mai consumat sortiment, mai spune Constantin Bratu. "PET-ul este o alternativă pentru a fenta puterea de cumpărare. Îţi oferă un preţ mediu mai mic, motiv pentru care 50%-52% dintre români îl aleg", a explicat el, adăugând că în urmă cu cinci ani doar 35% dintre români cumpărau berea la PET.

Piaţa berii, sufocată de taxe

Directorul Asociaţiei Berarii României susţine că piaţa berii a fost sufocată de taxe odată cu creşterea accizei, care a făcut în final ca statul să încaseze mai puţini bani de pe urma acestei pieţe decât anul trecut. "Este vorba despre creşterea cu zece puncte procentuale a accizei în euro şi apoi calculul cu indicele de consum care a făcut ca statul să încaseze cu 60 de milioane de lei mai puţin decât anul trecut", spune Bratu.

El explică, totodată, că această creştere a accizei la bere a fost coroborată cu alte modificări, precum creşterea accizei la carburanţi, şi dă vina pe acestea pentru scăderea de 9% înregistrată în piaţă în primele şase luni ale lui 2014.

La ora actuală, 97% din berea consumată în România este produsă pe plan local, în 20 de fabrici de bere. Fabricile reuşesc să producă 4,5% din berea din Europa. Piaţa berii din România însumează 1,6 - 1,7 miliarde de euro anual.

Citește și: