19 vizualizări 31 ian 2010

După un început de an în forţă, în care cursul a scăzut de la4,22 la 4,1 lei/euro, moneda naţională a intrat într-o perioadă deacalmie. Dacă la finalul acestui an majoritatea bancherilor seaşteaptă ca un euro să coste circa 4 lei, estimările lor asupracotaţiei de la jumătatea acestui an sunt ceva mai pesimiste.

Astfel, 12 din cele mai importante 16 bănci de pe piaţa localămizează pe un curs de peste 4 lei pentru un euro la finele luiiunie, cel mai mare curs estimat fiind de 4,25 lei/euro, conformunui sondaj efectuat de Business Magazin în rândul bancherilor,care va apărea în ediţia de miercuri a revistei.

Părerile bancherilor privind cursul de la jumătatea acestui ansunt departe de a fi asemănătoare, diferenţa dintre cel mai marecurs, de 4,3, şi cel mai mic, de 3,9, fiind de peste 10%.

Un curs mai mic ar reduce facturile la toate serviciile alecăror tarife sunt calculate în euro, cum ar fi abonamentele latelefonie sau internet, însă ar afecta exportatorii care, avândcontracte în euro, vor încasa mai puţini lei pe contractele depeste graniţă.

Leul, încurajat de reluarea acordului cuFMI

Economiştii susţin că aprecierea de la începutul acestui an s-adatorat mai ales faptului că România a ieşit din perioadaalegerilor prezidenţiale şi a reluării acordului cu FMI, pe termenscurt însă perspectivele economiei româneşti nefiind atât de buneîncât să aducă românilor un leu şi mai puternic.

"Aprecierea recentă a leului a avut o dinamică prea rapidăpentru a fi de durată. Vom observa o revenire către 4,2 înainte dereintrarea în intervalul de 4,1 şi apoi testarea pragului de 4 lei.În momentul de faţă, un curs între 4,15-4,2 lei/euro este mairealist", a declarat pentru Business Magazin Florian Libocor,economist-şef al BRD şi preşedinte al Asociaţiei AnaliştilorFinanciar-Bancari din România (AAFBR).

Chiar şi oficialii BNR au atras atenţia că aprecierea puternicădin ultima perioadă poate fi considerată un efect al speculaţiilorpe leu. "Acum au loc aceleaşi speculaţii din piaţa previziunilorcare s-au făcut şi anul trecut, doar că în oglindă. Este acelaşiprocedeu, doar că (…) au mutat miza de pe depreciere pe apreciere",a declarat recent pentru Gândul AdrianVasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

După ce anul trecut, în toamnă, multe bănci estimau o creştere acursului chiar şi până la 4,5 lei pentru euro, anul acestamajoritatea bancherilor şi-au revizuit în jos pariurile, respectivpe un curs mai mic, cei mai mulţi dintre ei mizând acum pe ocotaţie de 4 lei/euro la finele lui 2010.

Citește și: