19 vizualizări 31 ian 2010

După un început de an în forţă, în care cursul a scăzut de la 4,22 la 4,1 lei/euro, moneda naţională a intrat într-o perioadă de acalmie. Dacă la finalul acestui an majoritatea bancherilor se aşteaptă ca un euro să coste circa 4 lei, estimările lor asupra cotaţiei de la jumătatea acestui an sunt ceva mai pesimiste.

Astfel, 12 din cele mai importante 16 bănci de pe piaţa locală mizează pe un curs de peste 4 lei pentru un euro la finele lui iunie, cel mai mare curs estimat fiind de 4,25 lei/euro, conform unui sondaj efectuat de Business Magazin în rândul bancherilor, care va apărea în ediţia de miercuri a revistei.

Părerile bancherilor privind cursul de la jumătatea acestui an sunt departe de a fi asemănătoare, diferenţa dintre cel mai mare curs, de 4,3, şi cel mai mic, de 3,9, fiind de peste 10%.

Un curs mai mic ar reduce facturile la toate serviciile ale căror tarife sunt calculate în euro, cum ar fi abonamentele la telefonie sau internet, însă ar afecta exportatorii care, având contracte în euro, vor încasa mai puţini lei pe contractele de peste graniţă.

Leul, încurajat de reluarea acordului cu FMI

Economiştii susţin că aprecierea de la începutul acestui an s-a datorat mai ales faptului că România a ieşit din perioada alegerilor prezidenţiale şi a reluării acordului cu FMI, pe termen scurt însă perspectivele economiei româneşti nefiind atât de bune încât să aducă românilor un leu şi mai puternic.

"Aprecierea recentă a leului a avut o dinamică prea rapidă pentru a fi de durată. Vom observa o revenire către 4,2 înainte de reintrarea în intervalul de 4,1 şi apoi testarea pragului de 4 lei. În momentul de faţă, un curs între 4,15-4,2 lei/euro este mai realist", a declarat pentru Business Magazin Florian Libocor, economist-şef al BRD şi preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Chiar şi oficialii BNR au atras atenţia că aprecierea puternică din ultima perioadă poate fi considerată un efect al speculaţiilor pe leu. "Acum au loc aceleaşi speculaţii din piaţa previziunilor care s-au făcut şi anul trecut, doar că în oglindă. Este acelaşi procedeu, doar că (…) au mutat miza de pe depreciere pe apreciere", a declarat recent pentru Gândul Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu.

După ce anul trecut, în toamnă, multe bănci estimau o creştere a cursului chiar şi până la 4,5 lei pentru euro, anul acesta majoritatea bancherilor şi-au revizuit în jos pariurile, respectiv pe un curs mai mic, cei mai mulţi dintre ei mizând acum pe o cotaţie de 4 lei/euro la finele lui 2010.

Citește și: