Mihai Gongoroi
123 vizualizări 11 dec 2019

Sondajul, realizat în şapte ţări europene care acoperă diferite regiuni ale continentului, Germania, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Rusia şi Spania, şi care analizează patru categorii de cheltuieli, respectiv cadouri, alimente, activităţi de socializare şi călătorii, arată că britanicii intenţionează să cheltuiască cea mai mare sumă, 639 de euro, în timp ce olandezii cea mai mică, 341 de euro.

Cele mai multe cumpărături de sărbători se fac în noiembrie sau în prima jumătate a lunii decembrie, iar cea mai mare parte a bugetului de sărbători va fi cheltuită pe cadouri (43%), apoi pe alimente (29%), călătorii (17%) şi activităţi de socializare (11%).

"Creşterea sumelor alocate pentru cheltuielile de sărbători este explicată de situaţia încurajatoare a economiei, resimţită la nivelul gospodăriilor europene. Mai mult de jumătate dintre respondenţii studiului (53%) consideră că în 2020 evoluţia economiei va fi pozitivă sau neutră, iar 67% dintre ei spun că anul acesta au o sumă egală sau mai mare disponibilă pentru cumpărăturile de sezon. Promoţiile, inclusiv campaniile de Black Friday, influenţează decizia de a cheltui mai mult, după cum indică 35% dintre respondenţi", spune Oana Buhăescu, director de audit şi lider pe retail la Deloitte România.

Studiul relevă că în ciuda înregistrării unei creşteri a cheltuielilor în mediul online, magazinele fizice încă joacă un rol important în această perioadă a anului. Din suma totală de 461 de euro, europenii vor cheltui 310 euro în magazine fizice, ceea ce reprezintă mai mult de două treimi (67%) din bugetul estimat de sărbători. Pe de altă parte, sumele cheltuite online în Europa vor fi cu 4,9% mai mari în acest an comparativ cu 2018.

Principalele trei metode preferate de plată ale europenilor pentru cheltuielile online sunt cardul de debit, portofelul digital şi cardul de credit, în timp ce, pentru cumpărăturile în magazinele fizice, aceştia preferă cardul de debit, urmat de numerar şi de cardul de credit.

Primele trei tipuri de cadouri pe care adulţii le aşteaptă se numără ciocolata, cărţile şi produsele cosmetice/parfumurile, arată studiul. Clasamentul cadourilor preferate de femei este identic, în timp ce bărbaţii preferă cărţile, bomboanele, urmate de alimente şi băuturi. În ceea ce priveşte copiii sub 12 ani, majoritatea respondenţilor (46%) susţin că vor să primească jucării, urmate de articole educaţionale şi cărţi. În rândul adolescenţilor, pe primul loc se află ciocolata, urmată de cărţi şi jocuri.

Studiul este efectuat pe baza datelor obţinute în urma aplicării unui chestionar pe un eşantion de peste 6.100 de persoane, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani. Informaţiile au fost colectate în perioada 16 septembrie-11 octombrie 2019.

 

Citește și: