Silviu Bănilă
294 vizualizări 26 oct 2014

Toate marile bănci au reuşit să treacă de testele de stres. Băncile italiene se numără printre cele mai afectate, cu nouă instituţii care nu au promovat testele, precum şi cele greceşti şi cipriote, cu câte trei instituţii din fiecare stat. Urmează câte două bănci din Belgia şi Slovenia, urmate de câte o bancă din Franţa, Germania, Austria (Volksbanken), Irlanda şi Portugalia. În Italia, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, a treia cea mai mare bancă italiană, înregistrează cel mai mare deficit de capital de acoperit, de 2,1 miliarde euro.

„Analiza amănunţită a poziţiilor celor mai importante bănci va conduce la creşterea încrederii în sectorul bancar”, a spus vice-preşedintele BCE, Vitor Constancio. „Identificarea lacunelor şi riscurilor va contribui la repararea bilanţurilor şi va face băncile mai rezistente şi mai robuste. Acest lucru ar trebui să faciliteze creşterea creditării în Europa, ceea ce va ajuta creşterea economică”, a mai precizat Constancio, potrivit Agerpres.

Care sunt condiţiile pentru ca o bancă să treacă testele de stres ale BCE?

Pentru a trece de teste, o bancă ar fi trebuit să menţină un capital core Tier 1 de cel puţin 8% în cel mai probabil scenariu economic pentru următorii 3 ani şi un capital de cel puţin 5,5% potrivit unui scenariu advers. Instituţiile care înregistrează un deficit de capital trebuie să spună în următoarele două săptămâni cum plănuiesc să acopere acest deficit. Vor avea apoi la dispoziţie nouă luni pentru a acoperi deficitul de capital.

BCE a anunţat însă că băncile care s-au poticnit la testele de stres au întreprins deja măsuri în 2014 pentru a-şi consolida rezervele de capital. 12 din cele 25 de bănci şi-au acoperit deficitele de capital, prin acumularea a 15 miliarde euro în acest an. ABE (Autoritatea Bancară Europeană), care a derulat un test paralel cu cel al BCE, a informat că instituţiile bancare trebuie să acumuleze alte 10 miliarde euro. Testele BCE din 2010 şi 2011 au devenit ţinta criticilor unor analişti, deoarece nu au reuşit să identifice problemele existente la unele instituţii bancare.

Citește și: