234 vizualizări 2 apr 2008

Capitala are la ora actuală patru mall-uri, Unirea Shopping Center, Plaza România, Bucureşti Mall şi City Mall, care totalizează puţin peste 150.000 de metri pătraţi închiriabili. La o populaţie oficială a Bucureştiului de circa două milioane de locuitori, această suprafaţă este derizorie, dovadă că centrele comerciale sunt aproape tot timpul pline, iar dezvoltatorii se înghesuie să pornească noi astfel de proiecte.

Deşi nu există statistici clare în acest sens, majoritatea investitorilor imobiliari consideră că populaţia necesară pentru a justifica financiar prezenţa unui mall este de circa 100.000 de persoane, ceea ce înseamnă că Bucureştiul ar putea înghiţi încă 16 mall-uri cel puţin.

12 luni, patru mall-uri

Anul acesta urmează să fie inaugurate patru noi mall-uri, Băneasa Shopping City, Sun Plaza, Liberty Center şi Vitantis Shopping Center, care totalizează peste 220.000 de metri pătraţi închiriabili. În 2009 ar urma să fie finalizate alte cel puţin trei mall-uri, în timp ce peste doi ani se vor deschide alte două mari centre comerciale.

Poziţionate strategic, fără a-şi împărţi gradul de acoperire între ele, de la Unirii la Eroii Revoluţiei, la Vitan şi la Drumul Taberei, cele patru mall-uri pe care le are Bucureştiul acum nu cunosc gustul concurenţei directe. Situaţia se va schimba începând de anul acesta.

Concurenţa va aduce servicii mai bune

2008 va fi anul în care Capitala îşi va dubla oferta de magazine din centrele comerciale, iar managerii unora dintre ele vor trebui să ia măsuri pentru a nu pierde clienţi în faţa concurenţei. Fie că va fi vorba despre aducerea de noi branduri pe rafturi, de construcţia de săli de cinema cu tehnologie de ultimă oră sau de spaţii de distracţii. Unirea Shopping Center, de exemplu, şi-a deschis la ultimul etaj un food court şi o zonă de relaxare, în timp ce majoritatea mall-urilor anunţate promit vizionarea de filme în cinematografe high-tech.

Primele semne de concurenţă directă vor fi probabil, după aşezare, între Vitantis şi Unirea Shopping Center. Vitantis este situat la intersecţia Vitan-Bârzeşti, cu ieşire spre Splaiul Unirii, şi, în ciuda denumirii, concurentul direct poate fi considerat Unirea Shopping Center, şi nu Mall Vitan. Un alt duel interesant va fi între centrele comerciale Cotroceni Park şi Casa Radio. În timp ce Casa Radio (Dâmboviţa Center), care urmează să fie finalizată în 2011, are avantajul unei suprafeţe mai generoase, de peste 100.000 de metri pătraţi închiriabili, Cotroceni Park va avea la acea dată doi ani de funcţionare, el urmând să fie deschis anul viitor.

Dacă până acum sudul Bucureştiului era considerat fratele mai sărac al bogatului Nord, al zonei Băneasa-Pipera, terenul mai ieftin a convins mulţi dezvoltatori să se retragă şi spre această parte a Capitalei. Liberty Center este poziţionat în zona Trafic Greu, iar Sun Plaza la Piaţa Sudului, ambele urmând să fie inaugurate anul acesta.

Partea de est a Capitalei va fi dominată din 2010 de ParkPlace Plaza, care se anunţă a fi cel mai mare mall din Bucureşti, cu o suprafaţă totală de circa 110.000 de metri pătraţi închiriabili, rezultatul unei investiţii de aproape 600 de mil. de euro. (V.R.)

Citește și: