Dintre cele 14,1 milioane de carduri valabile aflate în posesia românilor, doar 10,6 milioane sunt cu adevărat folosite. Restul cardurilor rămân în portofelele clienţilor şi acumulează datorii pentru că băncile percep comisioane pentru administrarea lor.

Astfel, 105 milioane de lei ajung la bănci din cauza neglijenţei românilor care nu îşi închid cardurile pe care nu le mai folosesc, dacă luăm în calcul un comision mediu de 30 de lei pe an.

Totodată, dacă datoria clientului depăşeşte 90 de zile, banca are dreptul să îl raporteze pe client la Biroul de credite, potrivit Ştirile ProTv.

"Interesul ar trebui să fie şi din partea băncii şi din partea posesorului de card. Să renunţi la acel card pe care nu îl mai utilizezi pentru că tu ca posesor ai un comision anual de administrare a cardului, iar tu ca bancă ai o plată către schemele internaţionale de plată apropo de câte carduri ai în portofoliu", explică Sergiu Cone, reprezentant al Asociaţiei Pentru Plăţi Electronice din România.

Sursă: Ştirile ProTV

Valabilitatea unui card este de 3 ani. Acesta poate fi închis de către reprezentanţii băncii înainte de termen, în cazul în care se observă că nu este utilizat, dar nu înainte ca posesorul să fie anunţat.

Pentru a desfiinţa un card trebuie să te prezinţi la ghişeul băncii care l-a eliberat cu cardul, o cerere şi o copie după buletin. Închiderea contului ataşat cardului se face separat, doar după achitarea datoriilor.

QUIZ

1. Care este cea mai mare bancă din România?

2. Ce este DAE?

3. Ce este comisionul de analiză?

Citește și: