Raluca Ghinea
2006 vizualizări 11 apr 2014

Banca Română de Credite şi Investiţii a prelut această denumire la 10 februarie, după ce ATE Bank a fost preluată de Umbrărescu de la Piraues Bank Grecia pentru 10 milioane de euro, acesta controlând 93,27% din acţiunile băncii.

Instituţia de credit a început cu un capital social de 37 de milioane lei şi un împrumut subordonat de 5 milioane euro.

Acţionarii BRCI au decis în adunarea din 7 aprilie să extindă componenţa Consiliului de Supraveghere cu doi membri, la cinci persoane, fiind numiţi Magdalena Luminiţa Manea, fost director adjunct al Fondului de Garantare a DepozitelorBancare, şi George Romeo Ciobănaşu, fost director general adjunct al Băncii Comerciale Carpatica. Numirea celor doi membri urmează să fie aprobată de Banca Naţională a României.

Magdalena Manea şi-a început cariera în BNR, fiind implicată în dezvoltarea pieţei valutare, a administrăriii rezervelor valutare, în programul de împrumuturi externe şi executarea strategiei de servisare a datoriei externe de la finalul anilor '90.

George Ciobănaşu, cu o experienţă bancară de peste zece ani, a mai deţinut funcţii de management în Banca Transilvania, Bancpost şi Millenium Bank România.

"Desemnarea doamnei Magdalena Luminiţa Manea şi a domnului George Romeo Ciobănaşu a fost făcută în cadrul strategiei generale a băncii de atragere a celor mai buni specialişti pentru lărgirea expertizei profesionale şi pentru suplimentarea resurselor necesare organizării băncii în conformitate cu actualul cadru legislativ şi noile reglementări ale Băncii Naţionale a României", se arată într-un comunicat al instituţiei de credit.
Totodată, firma KPMG România a fost desemnată ca auditor financiar al băncii pentru o perioadă de trei ani.
La adunarea din 9 mai, acţionarii vor discuta propunerea de numire ca membru în Consiliul de Supraveghere a Ancăi Ciontea, director de calitate la Luxten, după ce Valentina Şiclovan s-a retras.
Ciontea a lucrat în domeniul bancar pe zona de risc, ocupând diverse funcţii în Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Credit Europe Bank şi Citibank România.

Pentru conducerea băncii au fost propuşi Doru Petruţi, pentru funcţia de director general adjunct Divizia Risc, şi Eugen Cirstea pentru cea de director general adjunct Divizia Pieţe Financiare, procedurile de aprobare de către banca centrală fiind în curs.

Petruţi are o experienţă bancară de peste 16 ani, ocupând în ultima perioadă funcţia de director al Direcţiei de Administrare a Riscurilor la Royal Bank of Scotland România
Cirstea are o vechime în domeniul bancar de 23 de ani, având anterior poziţii de vicepreşedinte şi director executiv la Banca Comercială Română.
Propunerea lui Cirstea vine după retragerea lui Dorin Badea, fostul director al tre­zoreriei UniCre­dit Ţiriac Bank, din funcţia de vice­preşedinte pe tre­zo­re­rie, pieţe de capital şi private banking.

După noile numiri şi aprobarea de către BNR, Consiliul de Supraveghere al băncii va fi format din Roxana Moldovanu - preşedinte şi patru membri, respectiv Ştefan Nanu, Magdalena Luminiţa Manea, George Romeo Ciobănaşu şi Anca Ciontea.

Conducerea băncii va fi asigurată de Marinel Burduja din poziţia de director general, secondat de patru directori generali adjuncţi: Andrei Nicolae Popovici, Gabriel Arsene, Doru Călin Petruţi şi Eugen Cirstea.
La finele lunii decembrie a anului trecut, grupul elen Piraeus Bank a finalizat vânzarea subsidiarei ATE Bank România către omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, după ce tranzacţia, pentru 93,27% din acţiunile ATE Bank România, anunţată în aprilie, a primit toate avizele necesare.

Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a semnat în luna aprilie un acord cu Piraeus Bank privind preluarea subsidiarei ATE Bank România, în schimbul a 10,3 milioane de euro pentru 93,27% din acţiunile instituţiei de credit.

Ulterior, Umbrărescu a ajuns la un acord şi cu un alt acţionar, SIF Oltenia, astfel că participaţia lui a crescut la 93,91% din acţiuni.

ATE Bank România a fost înfiinţată în anul 1990, ca Banca pentru Mica Industrie şi Libera Iniţiativă, fiind prima bancă cu capital mixt (român şi străin) din România.
În iunie 2006 Agricultural Bank of Greece (ATE Bank Greece) a preluat pachetul majoritar de acţiuni. Odată cu schimbarea acţionarului majoritar s-a modificat şi numele băncii, devenind astfel ATE Bank România.
Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti UCECOM deţine 3,83% din acţiunile ATE, iar alţi acţionari, persoane fizice şi juridice 2,9%.
 

 

 

Citește și: