Şoferii surprinşi de Poliţia Rutieră circulând pe drumuri cu zăpadă, gheaţă sau polei cu autoturisme fără anvelope de iarnă riscă să fie sancţionaţi oricând cu 9-20 de puncte amendă.

Concret, pentru că un punct de amendă este 10% din salariul minim brut pe economie, care este de 800 de lei, amenda pe care o riscă cei fără anvelope de iarnă pe drumuri cu zăpadă, este între 720 şi 1.600 de lei, faţă de 603 - 1.340 de lei în 2011.

Amenzile pot fi aplicate oricând, nu începând de la 1 noiembrie

Reprezentanţii Poliţiei Rutiere au atenţionat că încă se mai face o confuzie legată de aplicarea legislaţiei privind dotarea cu anvelope de iarnă.

Poliţia aminteşte că dotarea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate nu depinde de o anumită perioadă de timp, ci de condiţiile meteo, şi anume drumuri acoperite cu zapadă, gheaţă sau polei. 

Şoferii trebuie să îşi achiziţioneze anvelope omologate, în concordanţă cu cele înscrise de către RAR  - Registrul Auto Român - în cartea de identitate a vehiculului şi care poartă marcajul M+S (sau M.S, sau M&S), potrivit legislaţiei intrate în vigoare la 1 noiembrie 2011. Nu sunt recomandate anvelope de iarnă second-hand mai vechi de 4-5 ani sau la care înălţimea profilului lor este mai mică de 4 mm.

Şeful RAR Covasna, în eroare: “De la 1 noiembrie sunt obligatorii anvelopele de iarnă"

Gândul a încercat marţi să contacteze reprezentanţii RAR din Covasna şi Braşov, judeţe unde marţi au fost drumuri blocate din cauza căderilor de zăpadă. 

La întrebarea dacă echipe ale reprezentanţei RAR şi ale poliţiei rutiere din judeţ au făcut controale pentru a verifica dacă maşinile din trafic au anvelope de iarnă, oficiali de la reprezentanţele RAR menţionate nu ne-au oferit un răspuns concret.

"Noi avem sediul la Sfântu Gheorghe. Aici a plouat. Nu am scos autolaboratorul (pentru verificarea stării tehnice şi a anvelopelor). Este un grafic stabilit împreună cu Poliţia Rutieră pentru controale", a spus şeful RAR Covasna, Gheorghe Lazăr.

El a adăugat că “de la 1 noiembrie sunt obligatorii anvelopele de iarnă.  De la 1 noiembrie şi până la… este prevăzut în legislaţie”, a ezitat şeful RAR Covasna.

După ce i s-a atras atenţia că legislaţia privind dotarea cu anvelope de iarnă nu prevede nici un termen anume de la care sunt obligatorii anvelopele de iarnă, şeful RAR Covasna a precizat că “am văzut la TV că pe DN1 s-a interzis accesul celor care nu au anvelope de iarnă”, recunoscând că până şi ei au fost luaţi prin surprindere de căderile de zăpadă: “Nu se aştepta nimeni să ningă”.

Poliţia rutieră Covasna: "Cetăţenii au fost luaţi prin surprindere. Încercăm să îi inţelegem"

Purtătoarea de cuvânt a Poliţiei Rutiere Covasna, Nicoleta Marin, a sugerat că poliţia rutieră din judeţ a dovedit "înţelegere" faţă de cei prinşi azi fără anvelope de iarnă. 

“În prezent (marţi ) avem un drum închis, DN 2D, Greşu - limită judeţ Covasna –Ojdula. Azi au fost probleme pe alte două drumuri. Au derapat două autotractoare, care nu erau echipate corespunzător (cu anvelope de iarnă n.n.)”, spune Marin.

Întrebată dacă au fost aplicate amenzi pentru autovehiculele care nu erau echipate cu anvelope de iarnă, purtătorul de cuvânt a sugerat că, fiind prima zi din an în care zăpada s-a aşternut pe carosabil, poliţia a fost mai îngăduitoare cu cei prinşi fără anvelope de iarnă.

„Cetăţenii au fost luaţi prin surprindere. Încercăm să îi inţelegem”, spune Nicoleta Marin, dând de înţeles că acest lucru nu se va repeta.

Întrebată de când trebuie şoferii să îşi monteze anvelope de iarnă, pentru a nu risca amenzi, Marin spune că dacă şoferii sunt prinşi au anvelope de vară pe drumuri acoperite cu zăpadă riscă oricând amenzi. 

Întrebată care este procedura pentru organizarea de acţiuni de verificare a dotării cu anvelope de iarnă, reprezentanta poliţiei Covasna a menţionat, după ce ne-a solicitat un răgaz să se documenteze, că „acţiunile de verificare se organizează la nivel naţional”.

„Acţiunile de verificare, în colaborare cu RAR, se organizează la nivel naţional. Acum este ceva trecător, prognoza spune că zilele următoare vremea se va ameliora. Acţiunile de control se vor organiza atunci când iarna se va aşterne, ca să spunem aşa”, spune Nicoleta Marin.

La întrebarea dacă au făcut control în trafic pentru a vedea dacă maşinile sunt dotate cu anvelope de iarnă,  unul dintre reprezentanţii RAR Braşov a spus că "nu pot livra informaţii decât dacă am aprobarea de la Bucureşti".

Din cauza zăpezii, cinci drumuri naţionale, inclusiv DN1 Braşov – Predeal, au fost închise, marţi, timp de câteva ore, pentru deszăpezire, a anunţat Centrul Infotrafic al Poliţiei Române.

Citește și: