Loredana VOICULESCU
880 vizualizări 9 feb 2015

Guvernul nu s-a înţeles cu FMI pe motiv că experţii internaţionali vor creşterea preţului la gaze pentru populaţie şi restructurări în combinatele energetice Oltenia si Hunedoara, au anunţat azi, într-o conferinţă de presă comună, premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov. Anunţul a fost primit cu îngrijorare în rândul experţilor.

"Semnalul dat în piaţă este că guvernul României nu doreşte să mai respecte constrângerile impuse de înţelegerile cu organismele internaţionale, o abordare ‘la modă’ în ultimele săptămâni, după exemplul Greciei sau Ungariei. Abordarea este deosebit de riscantă şi va tensiona şi mai mult investitorii străini, care sunt oricum neliniştiţi de situaţia din UE şi în special din zona noastră geografică. În opinia mea, este o abordare total greşită din partea guvernului, iar potenţialul efect este pierderea “plasei de siguranţă” din partea FMI", a comentat, pentru gândul, analistul economic Dragoş Cabat.

Cabat consideră că stabilitatea macroeconomică de acum nu se datorează rezultatelor politicilor guvernamentale din ultimii ani.

"Inflaţia este la valori minime pentru că aşa este în intreaga Uniune Europeană. În consecinţă, şi dobânzile pe pieţe sunt în scădere puternică – deci implicit cele din România. Creşterea economică este fluctuantă şi poate oricand să îşi schimbe tendinţa, dacă exporturile româneşti vor scădea", afirmă Cabat, care crede că în lunile următoare vom vedea o încetinire semnificativă a creşterii economice în România.

Referitor la preţul gazelor naturale, Dumitru Chisăliţă, fost preşedinte al Romgaz, crede că adevărata problemă este alta. Pe scurt, odată cu epuizarea zăcămintelor "vechi" şi folosirea noilor resurselor, precum cele din Marea Neagră, nici măcar politicienii nu vor mai putea impune un preţ sub costuri, iar atunci preţul gazelor naturale va sări în aer.

"Premierul Romaniei a făcut un exerciţiu de ultrapopulism astazi (luni. n.n.) pozând în apărătorul oamenilor care consumă gaz şi a celor care lucrează în complexele energetice. 

"Elementele sunt simple. Încă câţiva ani, cât vom mai avea gaze din zăcăminte descoperite, explorate şi exploatate în anii '70, complet amortizate, vom avea costuri mici şi politicienii pot poza în astfel de postări. Când vom folosi preponderent gaze din zăcămintele care au fost descoperite, dezvoltate în ultimii ani, şi mai ales în zona Mării Negre, nimeni nu va mai putea impune chiar şi administrativ un preţ sub costuri. Iar atunci nu doar că saltul va fi mare, nici nu vei mai avea timp să te repliezi, deoarece în toţi acesti ani, ai consumat din valoarea adaugată creată înainte de '89 şi nu ai pregătit deloc vremurile care vin", spune Dumitru Chisăliţă.

 

 

Citește și: