Anca Olteanu
1352 vizualizări 29 iun 2017

„Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România au împlinit de curând 9 ani de funcţionare efectivă, respectiv de administrare privată a contribuţiilor virate în sistem. Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanţilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depăşit 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro). Având în vedere că de-a lungul celor 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuţii brute de 28,2 miliarde lei, diferenţă o constituie o sumă de 6,91 mld. lei (peste 1,51 mld. EUR), reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul contributorilor români”, arată Asociaţia pentru Pensii Administrate Privat în România (APAPR).

„Românii au câştigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard şi jumătate de euro, doar din investiţiile fondurilor, sume care se adaugă contribuţiilor deja virate în conturile lor personale”, a explicat Iulius Postolache, preşedintele APAPR.

„De asemenea, potrivit estimărilor asociaţiei, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au în conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare”, a mai afirmat preşedintele APAPR într-un recent comunicat.

Pentru perioadă 20 mai 2008 – 19 mai 2017, reprezentând primii nouă ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR.

„În acest moment, principală problemă a Pilonului II este stagnarea deja de doi ani a nivelului contribuţiei virate către fondurile de pensii private la 5,1%, în contextul în care acest procent trebuia să ajungă la 6% încă din anul 2016. Conform legislaţiei actuale, acest nivel va fi atins abia în anul 2018”, se arată în comunicatul APAPR.

Potrivit calculelor asociaţiei, peste 92% din investiţiile Pilonului II sunt realizate în România.

Pilonul II este denumirea dată sistemului de pensii administrate privat, cu contribuţii definite, obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani şi opţionale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Ionuţ Mişa, ministrul propus pentru Finanţe a declarat, joi, după validarea în funcţie, că Pilonul II de pensii se va desfiinţa, iar banii se vor întoarce la cei care au cotizat, aceştia având posibilitatea de a opta pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru pilonul III de pensii.

Citește și: