251 vizualizări 15 dec 2009

Cererile pentru un loc de muncă în străinătate s-au triplat în ultima lună, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-o statistică a www.tjobs.ro, portal care reuneşte peste 400 de companii care recrutează români pentru un job în străinătate. Aceleaşi statistici arată că, anul acesta, au plecat să muncească în străinătate peste 250.000 de români, dintre care aproape un sfert au fost angajaţi în domenii conexe turismului, cum ar fi restaurante, hoteluri şi vase de croazieră, unde au câştigat în medie 1.250 euro lunar.

Criza s-a resimţit puternic pe pia­ţa locurilor de muncă în străinătate, do­meniul construcţiilor şi cel al îngrijirii de copii şi bătrâni fiind cele mai afec­tate. "Străinii au un sistem foarte bun: primesc bani de la stat ca să stea acasă cu copiii, aşa că renunţă la bone. De exemplu, în Marea Britanie, mamele sub 30 de ani primesc 700 de lire pe lună plus plata chiriei, aşa că preferă să se ocupe singure de copil decât să plătească un străin. Cât despre construcţii, nici nu mai poate fi vorba. Cel puţin în Spania, oferta e aproape inexistentă în acest domeniu", a declarat pentru Gândul Călin Ştefănescu, manager Tjobs.

Cei mai mulţi emigranţi sunt din Bucureşti

Cei mai mulţi români au plecat anul acesta să muncească în Marea Britanie (17%), Germania şi Italia (16% fiecare), state care au anunţat deja şi cele mai multe oferte pentru anul 2010. Şi anul viitor se aşteaptă ca majoritatea emigranţilor să fie din Capitală, aşa cum a fost şi anul acesta, pentru că locuitorii sunt obişnuiţi cu un nivel salarial ridicat şi preferă să muncească pe aceiaşi bani peste hotare decât să accepte un job mai prost plătit în ţară, după cum ne-a explicat Ştefănescu.

Dintre locurile de muncă oferite în străinătate, cele mai bine plătite sunt în domeniul medical şi cel al divertismentului, unde leafa a depăşit 2.500 euro lunar. Medicii sunt plătiţi cel mai bine în Elveţia, Franţa şi Germania (între 3.000 şi 5.000 euro lunar), state unde şi practica meseriei se desfăşoară la cel mai înalt nivel, în clinici şi spitale dotate cu aparatură diversificată. Din punctul de vedere al situaţiei familiale, 46% dintre români au copii, iar 42 % sunt căsătoriţi.

Numărul cererilor pentru un loc de muncă în străinătate este mai mare în cazul tinerilor decât al celor trecuţi de 40 de ani, însă balanţa femei-bărbaţi este aproape echilibrată. În cazul bărbaţilor, 22,31% au vârste între 18 şi 25 de ani, 20,20% între 26 şi 30 ani, procentul scăzând până la 4% în cazul bărbaţilor de peste 50 de ani. În cazul femeilor, 25,75% au până în 25 de ani, 20,46% au între 26 şi 30 ani, procentul scăzând spre 4,56% în cazul româncelor trecute de 50 de ani.

Citește și: