364 vizualizări 10 dec 2007

Persoanele care au optat pentru plata curentului la tariful social riscă să cheltuiescă sume mai mari decât dacă ar fi ales un alt tarif în cazul în care au un consum lunar de peste 100 kWh. În această situaţie se află în jur de 2,7 milioane de consumatori casnici, potrivit datelor prezentate de Autoritatea Naţională de Reglementări în domeniul Energiei (ANRE) pentru anul 2006. Pericolul depăşirii acestei valori este foarte mare întrucât mare majoritatea a celor care intră în această categorie sunt familii care au un venit mediu sub salariul minim pe economie, de 390 lei, şi care dispun de o aparatură casnică învechită şi mare consumatoare de curent. Aceste familii au apelat la tariful social pentru a beneficia de preţuri mai mici pe kWh însă plafonul maxim de consum în care se încadrează aceste preţuri este destul de jos.

Astfel, pentru un consum de până la 2 kWh/zi, preţul energiei este de 0,16 lei/kWh. Cantitatea de energie cuprinsă între 2 kWh/zi şi 3 kWh/zi are un preţ ceva mai mult decât dublu, şi anume 0,39 lei/kWh. Dacă consumul depăşeşte 3 kWh, adică peste 90 kWh pe lună, consumatorii vor trebui să plătească 0,78 lei/kWh. Dacă vor folosi frigiderul non-stop în priză, televizorul şi calculatorul în medie 4-6 ore pe zi, maşina de spălat o dată pe săptămână, 2-3 becuri timp de câteva ore  pe zi  şi din când în când mixerul, fierul de călcat, consumul lunar de electricitate urcă spre 150 lei/kWh.

 În aceste condiţii, un consumator care plăteşte tariful social va scoate din buzunar aproape 70 lei, fără TVA şi accize. În cazul unui consum similar, dar la un alt tarif, de exemplu cel de tim monom, acesta plăteşte aproape 60 de lei, iar la un tarif tip monom cu rezervare, aproape 50 de lei. Tariful social este indicat pentru proprietarii unor imobile ce sunt rar locuite, de genul caselor de vacanţă..

Cea mai bună variantă

Tariful monom are un preţ unic, de 0,39 lei/kWh, indiferent de cantitatea de electricitate consumată. Dacă avem un consum lunar mai mare de 100 kWh cea mai avantajoasă opţiune este tariful de tip monom cu rezervare. Acest tarif este format din două elemente: un preţ de rezervare, mai exact un fel de abonament, de 0,14 lei/kWh, şi un preţ pentru curentul consumat de 0,29 lei/kWh, indiferent de cantitatea de energie consumată. În situaţia în care consumul de energie este mult mai mare în timpul nopţii şi în week-end este preferabil alegerea tarifului de tip monom, diferenţiat pe două zone orare.

Acest tip este compus din trei elemente: un preţ pentru rezervare de 0,14 lei/kWh, un preţ pentru electricitatea consumată în orele de zi, de 0,47 lei/kWh, şi un preţ pentru energia elctrică consumată între orele 22.00 şi 7.00 şi în zilele de sâmbătă şi duminică, de 0,15 lei/kWh. Această variantă este rentabilă dacă noaptea se consumă peste 60% din electricitate.

Tariful nu poate fi schimbat decât după 12 luni

O altă variantă de tarif este cea de tip cu rezervare, diferenţiat pe trei zone orare.  Aceasta are un preţ pentru rezervare, de 0.14 lei/kWh, unul pentru energia electrică consumată în zona de vârf, de 0.67 lei/kWh, şi un preţ pentru energia electrică consumată în zona de gol, de 0,17 lei/kWh. Toate preţurile trecute mai sus vor suferi schimbări anul viitor pentru că ANRE a în calcul majorarea tarifelor la electricitate, probabil cu 2-3%.  Cine doreşte să schimbe tariful o poate face dar nu mai devreme de 12 luni calendaristice, cu excepţia consumatorulor casnici care optează să treacă la tariful social sau trebuie să treacă de la tarif social la un alt tarif, pe considerente de creştere a veniturilor. De asemenea, schimbare va avea loc atunci când apar noi tipuri de tarife, chiar dacă nu a trecut un an de zile de la ultima modificare.


Citește și: