Victor Rotariu
18550 vizualizări 26 mai 2011

Dacă îşi fac temele în ceea ce priveşte reformele, nici România şi nici alte state emergente din regiunea Europei Centrale şi de Est (ECE), nu vor fi afectate de situaţia actuală din Grecia. Concluzia îi aparţine economistului Nouriel Roubini, supranumit de presa internaţională "Dr. Doom" datorită previziunilor pesimiste pe care le face asupra economiei. Roubini este recunoscut pe plan mondial pentru faptul că a prevăzut criza creditelor din SUA în 2007.

În ceea ce priveşte situaţia din Grecia, economistul a subliniat, cu ocazia unui seminar pe teme economice ţinut la Bucureşti, că nu se mai pune problema lui "dacă", ci a lui "cum", când vine vorba despre restructurarea datoriei publice a statului elen. Roubini a declarat că în cazul Greciei, unde datoria publică a urcat la 160% din PIB, statul nu mai poate gestiona singur situaţia.

Grecia ar putea pierde o tranşă de la FMI

La câteva ore după această declaraţie, Jean-Claude Juncker, preşedintele Eurogrup (consiliul miniştrilor de finanţe din UE), a declarat că este posibil ca FMI să nu mai acorde Greciei tranşa programată pentru luna viitoare, conform Bloomberg. În urma acestui anunţ bursa americană s-a "înroşit", scăderea fiind amplificată şi de temerile investitorilor privind o revenire şi mai anevoioasă a economiei SUA.

Economiştii locali susţin că efectele crizei din Grecia, despre care din ce în ce mai mulţi economişti cred că va intra în incapacitate de plată, asupra României sunt limitate.
"Singura verigă dintre cele două economii este sistemul bancar. Trebuie subliniat însă că băncile locale nu sunt filiale ale băncilor elene, ci sunt de sine stătătoare, ceea ce înseamnă că atât timp cât în România ele sunt solide, şi sunt, nu vor fi probleme notabile", a declarat pentru gândul Radu Crăciun, director de investiţii Eureko Pensii.

Băncile greceşti deţin circa 17% din activele sistemului bancar românesc, cele mai importante instituţii de creditare, după valoarea activelor, fiind Alpha Bank, locul şase în topul celor mai mari bănci, şi Bancpost, care ocupă locul nouă. Alături de ele se mai află şi Piraeus, Banca Românească, Emporiki şi ATE Bank. Oficialii ATE Bank au anunţat la începutul acestei săptămâni că vor vinde participaţia majoritară la filialele din România şi Serbia.

BNR: băncile elene din România nu au niciun fel de problemă

Oficialii BNR susţin că băncile elene prezente în România sunt cât se poate de sănătoase. "Vorbesc în Grecia cel puţin săptămânal. Contactul cu ei este permanent. Rambursări anticipate de surse atrase din Grecia până acum nu s-au raportat, decât cele la scadenţă", a declarat recent Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, citat de Ziarul Financiar. "Solvabilitatea lor este mai mare decât media pe sistem, calitatea activelor este la media pe sistem, lichiditatea este bună", a adăugat oficialul băncii centrale.

Chiar dacă ele sunt sănătoase, există însă riscul contagiunii, după cum susţine Radu Crăciun. "Este posibil ca anumite ştiri proaste despre băncile-mamă din Grecia să le afecteze, prin ricoşeu, pe cele de la noi", spune Crăciun.

Şerbănescu: "Trebuia tăiat din pensii şi din salarii"

Când vine vorba însă despre "temele" actuale ale României, respectiv reformele începute de Guvernul Boc după semnarea acordului cu FMI, CE şi Banca Mondială, unii economişti susţin că ele nu garantează creşterea sănătoasă a economiei locale.

"O parte din lucrurile făcute de Guvern la cererea FMI sunt absolut necesare şi binevenite. În acelaşi timp însă, unele sunt şi nedrepte, şi insuficiente", a declarat pentru gândul Ilie Şerbănescu, analist economic. "Trebuia tăiat din salarii şi din pensii pentru că au crescut prea mult în perioada 2004-2008 faţă de cât îşi permite economia românească. Însă sloganul <nu daţi în bănci şi în cei cu credite în valută> care a fost pus în practică nu este deloc bun", a adăugat el.

"Uşa zonei euro a fost închisă"

În ceea ce priveşte efectele situaţiei din Grecia asupra României, Şerbănescu susţine că "până să ne afecteze pe noi o eventuală intrare în incapacitate de plată a statului elen, mai întâi va cutremura zona euro". Ulterior, este posibil, susţine el, ca sistemul bancar local să resimtă, într-o oarecare măsură, acest şoc în sensul în care băncile-mamă din Grecia "vor renunţa la operaţiunile din România".

Un efect clar al actualei situaţii din Grecia este însă că "uşa zonei euro a fost închisă". "Au pus cărămidă pe cărămidă timp de 40 de ani. Nu îşi permit să arunce totul la coş. Ar arunca Grecia, dar e complicat. România oricum nu este şi nici nu va fi pregătită, prea curând, e o ţară anexă", susţine Şerbănescu.

Citește și: