347 vizualizări 15 mai 2019

Teodorovici vorbeşte de 8,69 miliarde de euro bani europeni efectiv intraţi în România prin politica de coeziune şi politica agricolă comună, plus 6,6 miliarde de euro plăţi către beneficiari, plăţi directe către fermieri. „De asemenea în interiorul ţării, pentru că acesta este fluxul de fonduri intrat în România de la Comisia Europeană, dar şi plăţile către beneficiarii din România pe diferite programe comunitare, 4,9 miliarde de euro sumă plătită acestor beneficiari şi care implementează proiecte cu finanţare europeană din fondurile structurale şi de investiţii şi nu numai. Aproximativ 8 miliarde de euro suma achitată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Programul Naţional de Pescuit şi Afaceri Maritime şi plăţi directe de către fermieri”, a adăugat ministrul, care a avut o conferinţă de presă miercuri.

Teodorovici spune că valoare totală a liniilor de finanţare deschise este de aproape 25 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 91% din alocarea totală pentru România. „42,7 miliarde de euro o reprezintă valoarea proiectelor depuse pentru aceste linii de finanţare. Deci deja e un interes foarte ridicat din partea celor care vor să primească finanţare europeană. Şi aproximativ 22 de miliarde de euro este valoarea totală a contractelor de finanţare semnate, rata de contractare crescând astfel de peste 14 ori, de la 5% în 2016 la 77% din alocare în prezent”.

Teodorovici spune că vrea să aibă la Bruxelles, joi, o întâlnire cu comisarul Corin Creţu, pe diferite subiecte de importanţă pentru România printre care podul de peste Dunăre sau laserul de la Măgurele.

„O serie de proiecte pentru care vrem să avem o consultare înainte de a acţiona într-un anumit fel sau altul şi din păcate din câte înţeleg nu se permite o astfel de discuţie şi doreşte totuşi blocarea discuţiei mele ca ministru cu cei de la nivel tehnic de la Bruxelles, poate doamna comisar este mult prea ocupată cu această campanie electorală. Mi-aş fi dorit foarte mult să pot discuta aceste subiecte foarte importante pentru România cum spuneam, dar dacă totuşi mesajul ajunge la domnia sa poate mâine ne vedem la Bruxelles şi discutăm concret pentru ţara pe care dânsa spune că o reprezintă cu mare succes”.

Citește și: