14519 vizualizări 20 iun 2011

În perioada 20 - 26 iunie, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), alături de Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) şi de Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA), desfăşoară campania "Ce faci în caz de accident?" pentru a informa conducătorii auto despre procedurile pe care trebuie să le urmeze în cazul producerii unui accident.

Aproximativ 3 milioane de broşuri vor fi distribuite în cele mai mari oraşe ale ţării, în zonele principalelor intersecţii, prin intermediul agenţilor poliţiei rutiere şi al promotorilor.

Ce trebuie să faci când ai un accident auto peste graniţă

Cele mai importante măsuri pe care un şofer român trebuie să le ia imediat după producerea unui accident rutier în străinătate, după cum susţin oficialii CSA, sunt:

• Să se informeze asupra legislaţiei ţării în care a fost produs accidentul.

• Dacă este vinovat de producerea accidentului poate da celuilalt şofer o copie după poliţa RCA sau după Cartea Verde, în funcţie de ţara în care a fost produs accidentul.

• Dacă este păgubitul, poate merge la compania de asigurări a vinovatului sau la reprezentantul acelei companii în România.

• Trebuie să meargă alături de celălalt şofer la cea mai apropiată secţie de Poliţie sau, în cazul în care legislaţia ţării respective permite acest lucru, să utilizeze un formular de constatare amiabilă.

Constatarea amiabilă poate fi realizată atât în ţară cât şi peste hotare, prin completarea unui formular cu acelaşi format în toate statele europene. Rubricile trebuie completate corect şi complet.

Completarea unui formular de constatare amiabilă nu reprezintă şi o recunoaştere a vinovăţiei. Trebuie reţinut însă că, după completarea sa, şoferii nu mai pot merge la Poliţie, iar compania de asigurări este obligată să rezolve cazul pe baza acestuia.

Cum poţi obţine despăgubiri

Pentru a obţine o despăgubire în cazul unui accident rutier produs în străinătate, conducătorul auto poate:

• Să trimită la întoarcerea în ţară o cerere de despăgubire reprezentantului din România al companiei de asigurări a vinovatului de producerea accidentului.

• Să afle cine este reprezentantul din România al companiei de asigurări prin intermediul Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii (F.P.V.S.).

• Să afle numele companiei de asigurări a vinovatului de producerea accidentului cu ajutorul F.P.V.S.

• F.P.V.S. poate să obţină numele asiguratorului automobilului după numărul de înmatriculare.

• În cazul în care compania de asigurări din străinătate nu are un reprezentant în România cererea de despăgubire trebuie trimisă la F.P.V.S.

• F.P.V.S. poate acţiona şi în cazul în care celălalt automobil implicat în accident nu este asigurat sau dacă asiguratorul nu poate fi identificat.

Se pot obţine despăgubiri înainte de reparaţia maşinii, asiguratorul fiind obligat să stabilească valoarea acestora în funcţie de preţurile pieselor şi în funcţie de costul manoperei necesare. De asemenea, compania de asigurări nu poate impune service-ul în care vor fi realizate reparaţiile.

În cazul în care vrei să îţi plăteşti singur reparaţia, poţi merge la asigurator cu documentele care atestă plata şi astfel îţi recuperezi banii. Conducătorii auto pot realiza sesizări sau reclamaţii apelând la CSA sau la Biroul Asiguratorilor Auto din România (B.A.A.R.).

Cu ce documente trebuie să te prezinţi la compania de asigurări în cazul unui accident produs în ţară

În cazul producerii unui accident rutier în ţară, conducătorul auto trebuie să se prezinte la compania de asigurări cu următoarele documente:

• formularul de constatare amiabilă completat de ambii şoferi sau procesul verbal eliberat de Poliţie;

• permisul de conducere;

• actul de identitate;

• certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a maşinii;

• procură notarială, în cazul în care proprietarul maşinii este persoană fizică, sau împuternicire, în cazul în care proprietarul este persoană juridică.

(Corina Vârlan)

Citește și: