Corina VÂRLAN
7504 vizualizări 13 iun 2012

Specialiştii în domeniul resurselor umane sunt de părere că unele dintre condiţiile esenţiale care trebuie îndeplinite pentru ca un angajat să fie remarcat de către şefii săi şi să obţină, în cel mai scurt timp, o promovare sunt stabilirea unor obiective concrete pe care să le urmeze pe parcursul carierei, atitudinea dinamică, buna interacţiune cu superiorii şi cu membrii echipei din care face parte şi capacitatea de a-şi promova cât mai bine munca.

gândul vă prezintă o analiză a condiţiilor pe care trebuie să le îndeplinească un angajat pentru a obţine rapid o promovare în cadrul companiei pentru care lucrează.

Este important să îţi stabileşti o serie de obiective pe care să le atingi în carieră. (FOTO: Publimedia/Shutterstock)

Stabilirea unor obiective încă de la începutul carierei este benefică pentru persoanele care vor să obţină rapid promovări la locul de muncă. Un angajat trebuie să îşi facă un plan realist, în funcţie de tipul de organizaţie în cadrul căreia lucrează şi de echipa din care face parte. Un astfel de plan trebuie să cuprindă perioadele de timp pe care el este dispus să le petreacă în cadrul fiecăriei funcţii, el îl va motiva pe angajat pentru a da un randament cât mai mare în cadrul fiecărui post şi, în final, îl va face să fie remarcat de către şefi.

O atitudine deschisă este şi ea importantă în cazul în care vrei să fii promovat cât mai repede. Este esenţial ca o persoană să se întâlnească des atât cu colegii săi, cât şi cu şefii săi, şi să încerce să le obţină încrederea. Toate acestea îi cresc şansele de a fi propus pentru o promovare.

Un alt element cheie pentru obţinerea unei avansări este şi acela ca un angajat să ştie să se promoveze cât mai bine. El trebuie să le comunice celor din jur performanţele pe care le obţine pentru a putea fi remarcat rapid de către superiori.

Preia din atribuţiile şefului tău atunci când el este ocupat

O persoană care îşi doreşte să obţină o promovare trebuie să încerce să îşi depăşească atribuţiile pe care le are în mod normal de îndeplinit.

Angajatorii apreciază membrii unei echipe care dau dovadă de iniţiativă şi care vin cu idei concrete de îmbunătăţire a modului de lucru. (FOTO: Publimedia/Shutterstock)

"Încearcă să îţi oferi disponibilitatea de a prelua câteva dintre sarcinile şefului tău atunci când acesta se află într-o perioadă mai încărcată sau în timpul concediului său", a declarat pentru gândul Adriana Frăţean, consultant Manpower Professional.

Acestea sunt, după părerea sa, cele mai bune momente în care un angajat poate să le demostreze superiorilor săi că are capacitatea de a duce la bun sfârşit sarcini mai complexe şi de a le demonstra că merită să fie promovat.

Reprezentanţii Manpower Professional susţin şi că angajatorii apreciază membrii unei echipe care dau dovadă de iniţiativă şi care vin cu idei concrete de îmbunătăţire a modului de lucru sau de creştere a veniturilor companiei. "Fii entuziast, pozitiv şi demonstrează că se poate ca lucrurile să fie făcute mai repede şi mai bine cu ajutorul ideilor tale", a mai explicat Frăţean.

Cei care vor să obţină cât mai rapid o promovare în cadrul companiei pentru care lucrează trebuie să acorde, de asemenea, atenţie ţinutei lor şi modului în care se adresează persoanelor din jur. Specialiştii le recomandă să se îmbrace corespunzător postului pe care vor să îl obţină şi să aibă un comportament decent atât în cadrul întâlnirilor informale cu ceilalţi membrii ai echipei, cât şi cu şefii lor, fie că este vorba despre petreceri organizate cu diferite ocazii, ieşiri alături de colegi în pauza de masă sau team building-uri organizate de către reprezentanţii companiei. Este importat, de asemenea, ca ei să îşi exprime cu diplomaţie punctele de vedere.

Loialitatea faţă de companie este importantă atunci când vrei să obţi o avansare. (FOTO: Publimedia/Shutterstock)

Uimeşte-ţi şeful cu progresele tale

În cazul în care avansarea este posibilă în cadrul companiei în care lucrează, un angajat trebuie să "îndeplinească criteriile de performaţă individuală", să fie apreciat de către clienţi prin intermediul rezultatelor sale şi să îşi arate loialitatea faţă de firmă, loialitate care nu se referă neapărat la numărul de ani de vechime pe care îi are, a declarat pentru gândul şi Raluca Pârvu, senior consultant al BPI Group.

Pârvu susţine, de asemenea, că atitudinea dinamică şi motivaţia personală a unui angajat îl pot ajuta şi ele să fie promovat cât mai rapid în cadrul unei companii.

Specialiştii în domeniu consideră că este importat şi ca un angajat să aducă un plus-valoare constant pentru a putea fi remarcat de către şefi. "Dacă eşti un angajat care ajută compania să crească, de exemplu, prin idei inovatoare, dar realiste, efort susţinut şi realizarea targeturilor, şansele tale de promovare sunt mult mai mari decât dacă ai o performanţă medie şi conformistă", a declarat pentru gândul Cătălina Rascu, HR coordinator al Consulteam şi reprezentant Mercer şi Tack în România.

Rascu ne-a mai explicat şi că un angajat trebuie să încerce să îşi uimească şefii cu progresele sale şi să îi demonstreze adevăratul potenţial dacă vrea ca acesta să fie dispus să îl susţină şi să îl propună pentru o promovare.

Un angajat trebuie să încerce să îşi uimească şefii cu progresele sale dacă vrea să obţină o promovare. (FOTO: Publimedia/Shutterstock)

Fii dispus să îşi ajuţi colegii

Un alt element cheie în obţinerea unei avansări este şi acela ca o persoană să fie dispusă să îşi ajute colegii de echipă şi să îi placă să lucreze alături de aceştia în realizarea diferitelor proiecte. "Studiile arată că dacă eşti un taciturn care preferă să lucreze singur, şansele să fii promovat scad şi se alege deseori varianta unui bonus sau un alt beneficiu pentru a te motiva pe termen lung", ne-a mai explicat Rascu.

Nu toţi angajaţii se pot bucura însă de obţinerea unei promovări. "Multe companii aflate în expansiune pot oferi astfel de oportunităţi, altele care poate trec printr-o perioada dificilă nu prea pot oferi posibilităţi de avansare", a declarat pentru gândul Bogdan Florea, directorul general Trenkwalder. El a mai adăugat că există şi companii în care şefii preferă să angajeze persoane noi în detrimentul promovării unor angajaţi.

Şi postul pe care îl deţine o persoană în cadrul unei companii este important în momentul în care aceasta încearcă să obţină o avansare. Florea susţine că există anumite posturi, mai ales cele aflate sus în ierarhia unei companii, care nu prezintă oportunităţi de promovare sau în cazul cărora nu se poate vorbi este o promovare rapidă.

Un alt element important ar fi, din punctul său de vedere, şi urmărirea job board-urilor interne ale companiei şi dezvoltarea unei relaţii cât mai bune cu membrii departamentului de resurse umane al firmei pentru care lucrează angajatul care doreşte să obţină o promovare.

Citește și: