Departamentul Economic
2214 vizualizări 7 nov 2018

Practica investigată, cunoscută sub numele de „cum-ex”, implică tranzacţionarea rapidă a acţiunilor unei companii de către un sindicat de bănci, investitori şi fonduri speculative, pentru a crea impresia a numeroşi proprietari, fiecare dintre ei beneficiind de o reducere fiscală, informează Reuters.

Un purtătorul de cuvânt al BlackRock a declarat că firma "a colaborat pe deplin la o investigaţie în curs privind tranzacţiile cum-ex din perioada 2007-2011".

Includerea BlackRock este semnificativă, pentru că firma gestionează active de 6.400 de miliarde de dolari.

Procurorii din Köln au refuzat să comenteze descinderea la biroul BlackRock. Numeroase bănci şi investitori sunt deja cercetaţi în legătură cu tranzacţii fictive.

Procurorii au efectuat anterior descinderi şi la sediul Unicredit HypoVereinsbank.

La începutul acestei săptămâni ministrul german de finanţe Olaf Scholz a apreciat drept scandalos sistemul de tranzacţionare a acţiunilor şi a subliniat necesitatea unei cooperări mai bune la nivel european pentru condamnarea practicii, anchetată în Germania, Danemarca, Austria şi Belgia.

Autorităţile fiscale din Danemarca au declarat că au pierdut 2 miliarde de dolari, în timp ce cele din Germania estimează că pierderile au depăşit 5 miliarde de euro (5,71 miliarde de dolari).

Politicienii danezi au cerut acţiuni după ce media a dezvăluit utilizarea pe scară largă a unor astfel de scheme de tranzacţionare.

Foto: Captură

Citește și: