Corina VÂRLAN
Sorina Ionaşc
13660 vizualizări 13 aug 2014

Mamaia. Baldachine şi canapele, cocktailuri scumpe şi şampanie, fete în costume de baie extravagante şi foarte colorate, şi bărbaţi care le privesc din spatele ochelarilor de soare.

"Soare mult, foarte multă cremă solară, mulţi băieţi care s-o aplice", a rezumat o româncă venită din Italia pe plaja H2O din Mamaia, ziua perfectă la mare.

Doamnele şi domnişoarele mai curajoase renunţă la sutien, spre încântarea celor mai multor bărbaţi aflaţi pe plajă. Nu însă a tuturor. "Bikini şi sutien, fără topless. E altceva, e un pic mai mister, o femeie trebuie să fie puţin mai misterioasă, nu dezbrăcată complet", spune un turist.

Eforie Sud. Pe plaja din Eforie, cu greu poţi face doi paşi fără să calci pe un cearşaf sau pe o găletuşă. Este staţiunea preferată a familiilor cu copii. Preţurile sunt mai mici - bere şi cafea de la 3, 4 lei, un meniu la autoservire , 10-12 lei, iar plaja aproape, chiar dacă foarte îngustă. Turiştii aflaţi aici îşi petrec marea majoritate a timpului pe plajă, iar seara ies la plimbare.

"Plajă, baie, după masa somn", a spus conchis un turist din Eforie. Iar seara distracţie pentru cei mici.

Vama Veche s-a schimbat mult în ultimii ani, dar rămâne poate singurul loc de pe litoral unde simţi că eşti liber să faci exact ceea ce vrei. "Să fii tu, să nu încerci să fii altă persoană, să faci ce-ţi place, să stai cu prietenii, să bei o cafea, o bere, să cânţi la chitară, să vezi răsăritul", aşa arată ziua perfectă prin ochii unui vamaiot. Poate tocmai de aceea, pe această plajă, un bărbat poate apărea îmbracat într-un costum de baie animal print, iar ceilalţi să-i zâmbească aprobator.

200.000 de turişti la mare în acest weekend

Cei care vor să ajungă în acest weekend pe litoral şi nu şi-au rezervat o camera până acum, vor avea o misiune aproape imposibilă. Hotelierii spun că mai sunt foarte puţine camere libere. Aglomeraţia mare din acest weekend, comparabilă cu cea de săptămâna trecută, este explicabilă pe de o parte pentru că este vârf de sezon, iar pe de altă pentru că, anul acesta, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului pică vineri, şi pentru că declarată zi liberă, mulţi s-au gândit să-şi petreacă weekendul prelungit la malul mării. În plus, este şi Ziua Marinei, şi mulţi turişti sunt atraşi de evenimentele pregătite cu această ocazie.

 

FOTO: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto

"Cei care caută acum un loc de cazare, sub nicio formă nu vor mai găsi. Cea mai bună recomandare pe care o pot face este să îşi sune agentul de turism pentru că el poate să caute eventualele renunţări pe întreg litoralul. Doar aşa pot avea o şansă", a declarat pentru gândul Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării.

Reprezentanţii agenţiilor de turism contactaţi de gândul spun că dacă vreţi să mai găsiţi o camera la mare în acest weekend trebuie să puneţi mâna pe telefon în cel mai scurt timp. Nu trebuie să aveţi însă pretenţii prea mari, pentru că majoritatea camerelor care mai sunt încă libere sunt în unităţi de cazare de 2 stele, unde un sejur de 3 nopţi costă în jur de 650 de lei.

"Paralela 45 nu mai are locuri disponibile pentru acest weekend. Este totul ocupat", a declarat pentru gândul Andreea Lada, senior PR specialist al Paralela 45.

FOTO: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto

"Având în vedere că avem colaborări cu peste 130 de hoteluri de pe litoralul românesc, la Eximtur mai există locuri pentru perioada imediat următoare. Situaţia este valabilă însă în acest moment, pentru că locurile se vând în fiecare oră", a declarat pentru gândul Cristina Basarab, brand manager Eximtur.

"Acest weekend este unul foarte solicitat atât pentru cazări la mare, cât şi la munte în România. Cu greu se mai găsesc locuri de cazare de rezervat acum Last Minute, iar tarifele pentru hotelurile disponibile sunt foarte mari", a declarat pentru gândul Marius Pandel, CEO Christian Tour.

El a mai adăugat că singurele destinaţii disponibile în România la Christian Tour sunt cele din zona montană (400 lei/ persoană, trei nopţi la Poiana Braşov, 350 lei/ persoană 3 nopţi la Sinaia) şi de pe litoralul bulgăresc (de la 490 euro/cameră la un hotel de 4 stele din Albena, de la 350 euro/persoană la un hotel de 3 stele din Nisipurile de Aur).

 

FOTO: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto

Ce evenimente se organizează în weekend la mare

La finalul săptămânii, la malul mării vor fi organizate numeroase evenimente. Vineri, 15 august, au loc cele mai multe dintre acestea. Mare parte dintre ele sunt dedicate zilei Marinei Române în Constanţa şi Mangalia.

Constanţa

- orele 10:00 - 12:00, Ziua Marinei Române: ceremonial militar şi religios; sosirea Zeului Neptun; Exerviţiu Naval FNR 2014; parada navală

- orele 13:00 - 15:00, Portul Tomis: jocuri marinăreşti

- orele 19:00 - 20:15: concert oferit de Asociaţia Litoral - Delta Dunării

- ora 20:15; ceremonial coborârea pavilionului, geacul şi Marele Pavoaz

- ora 21:00: concert Amadeus

- ora 22:00: retragerea cu torţe, pe itinerariul Flota - Piaţa Ovidiu - Prefectura Constanţa

- Muzeul Marinei Române: intrare liberă vineri, 15 august, între orele 09:00 - 17:00

FOTO: Andrian Boioglu/Mediafax Foto

 

FOTO: Andrian Boioglu/Mediafax Foto

Mangalia

- orele 10:00 - 11:30, faleză: ceremonial militar şi religios, sosirea Zeului Neptun; preyentare Exerciţiu FNR 14 Mangalia; jocuri marinăreşti

- orele 11:30 - 16:00: ateliere interactive

- orele 20:00 - 21:00: spectacol fanfară

- orele 21:00 - 22:00: retragerea cu torţe

- ora 22:00: foc de artificii

- Cercul Militar Mangalia, expoziţii de piscură, standuri de carte cu tematică marină, spectacole artistice ale artiştilor militari.

 

 

FOTO: Silviu Matei/Mediafax Foto

La Mamaia se vor organiza seara numeroase petreceri în cluburile din staţiune. Vineri aici va fi organizată şi petrecerea White Sensation, dar şi FashionTV Summer Festival. Nu vor lipsi de pe litoral nici regatele de iahting.

Sursă: YouTube

Cum va fi vremea la sfârşitul săptămânii

Turiştii care se vor afla în acest weekend pe litoral vor avea parte de temperaturi maxime de 31-32 de grade Celsius sâmbătă, iar în noaptea de sâmbătă şi duminică după-amiază sunt aşteptate ploi, după cum a declarat pentru gândul meteorologul de serviciu al ANM.

Duminică, temperaturile de la malul mării nu vor trece de 28 de grade. Citeşte mai multe despre vremea din următoarele zile AICI

Cât cheltuiesc românii pe mâncare pe litoral

În această perioadă, aproximativ 90.000 de turişti ajung pe malul mării, cu excepţia weekendurilor când plajele şi hotelurile sunt pline. Un turist cheltuie într-o zi petrecută pe litoral circa 75 de lei doar pe mâncare.

"Din studiile noastre, fiecare turist alocă în medie, pe mâncare, aproximativ 75 de lei pe zi, ceea ce înseamnă o sumă totală de 6,7 milioane de lei, adică peste 1,5 milioane de euro pe zi", a declarat recent Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Suma include atât mâncarea pe care turiştii o consumă la terase şi la restaurante, cât şi alimentele pe care aceştia le cumpără din magazine. Citeşte mai multe despre cheltuielile turiştilor pe litoral AICI

Aţi fost în vacanţă pe litoral? Povestiţi-ne impresiile dumneavoastră pe adresa de e-mail vacanta@gandul.info.

 

Citește și: