4609 vizualizări 9 mar 2008

România se va putea mândri cu cel mai mare hotel din Europa începând cu luna mai a acestui an, când vor fi date spre folosinţă şi celelalte 780 de camere din cele 1.500 de care dispune hotelul Rin Grand Hotel, situat la opt minute de centrul oraşului, în zona Vitan, mai puţin populată de hoteluri. Primele 360 de camere au putut fi închiriate încă din luna octombrie a anului trecut.  Povestea construirii unui hotel de o asemenea amploare a început în 2005, când fraţii Negoiţă aveau în plan dezvoltarea acestuia cu doar 1.000 de camere dispuse pe 11 etaje.

La aceea dată, hotelul ar fi avut mai puţine camere decât cele mai mari hoteluri din Europa, precum hotelul Estrel din Berlin cu 1.125 de unităţi de cazare, hotelul Hilton din Londra cu 1.052 de camere şi hotelul Ukraina din Moscova cu 1.017 camere. Primul loc în ceea ce priveşte mărimea unui hotel era deţinut de Rossya din Moscova, care avea aproape 3.000 de camere. Ulterior însă, acesta a fost demolat dn cauza vechii structuri. Fie că au luat sau nu în calcul aceste fapte, fraţii Negoiţă au schimbat numărul de unităţi de cazare, ajungând astfel la 1.500 de camere. Rin Grand Hotel este, la ora actuală, cel mai mare din Europa.

De la 1.000 de camere în 2005, la 1.500 în 2008

Acum doi ani, investiţia anunţată pentru un astfel de hotel s-a ridicat la 30 de milioane de euro, însă schimbarea de plan a mai săltat alte 30 de milioane de euro din buzunarul oamenilor de afaceri. Astfel că, la o investiţie de  60 de milioane de euro, Ionuţ Negoiţă estimează valoarea de piaţă a hotelului la 120 de milioane de euro. Deşi mai deţine încă trei hoteluri în Capitală, Ionuţ Negoiţă spune că e mult mai profitabil să ai un hotel de o asemenea capacitate deoarece este mult mai uşor să faci managementul unui singur hotel, şi nu a două, să ai o singură echipă care se ocupă de coordonarea activităţii hotelului. Un alt avantaj este faptul că suprafaţa mare a construcţiei a permis, de asemenea, înfiinţarea unor galerii comerciale, dar şi săli de conferinţe, care nu puteau fi construite în cadrul unui hotel mai mic.

„Construcţia propriu-zisă a hotelului nu ne-a costat aşa de scump, şi asta deoarece noi avem propria firmă de construcţii. Oricum, hotelul va ajunge la maturitate de-abia după doi ani de zile şi ne aşteptăm ca valoarea investiţiei să fie amortizată în şapte-opt ani,” afirmă Ionuţ Negoiţă. Acum două săptămâni, gradul de ocupare al hotelului era de 15%, însă proprietarii se aşteaptă la un grad mediu de ocupare de 35 - 40%.

Din cele 1.500 de unităţi de cazare, au fost date în folosinţă, în luna octombrie a anului trecut, 630 de camere, urmând ca la sfârşitul lunii martie să fie terminate şi restul de camere, care vor mai necesita doar anumite aranjamente până la deschiderea din luna mai a acestui an. Porivit lui Ionuţ Negoiţă, 900 de camere au fost deja contractate şi rezervate pentru perioada summitului NATO ce se va desfăşura în perioada 2 – 4 aprilie. Pe lângă numărul impresionant de camere, hotelul mai are 36 de săli de conferinţă, dintre care una cu o capacitate de 1.000 de locuri, patru restaurante, un cazino, dar şi o galerie comercială.

Fraţii Negoiţă au cumpărat terenul cu 50 de euro pe metru pătrat

„Această zonă unde am ridicat hotelul este una cu mari perspective şi se va dezvolta foarte tare, cu proiecte noi şi de mare anvergură. Aici am găsit teren pentru a putea dezvolta hotelul, ce are 13 etaje. Dacă ne-am fi îndreptat atenţia spre zona Băneasa, spre exemplu, acest lucru nu ar fi fost posibil, mai ales din cauza restricţionării regimului de înălţime, mai ales că există şi aeroportul în apropiere,” spune Ionuţ Negoiţă. Faptul că această zonă este în continuă dezvoltare imobiliară îl reprezintă şi preţul pe metru pătrat la teren. Dacă la achiziţionarea acestuia fraţii Negoiţă au plătit 50 de euro pe metru pătrat, acum el sare de 1.000 de euro. De asemeanea, în apropiere va fi finalizat un nou centru Carrefour, iar la doi-trei kilometri de hotel, propretarii Rin Grand Hotel dezvoltă un ansamblu rezidenţial, ce va avea aproximativ 1.700 de unităţi locative.


Citește și: