Gandul.info
Clarice DINU
18713 vizualizări 29 aug 2017

„Sunt trei variante: să lăsăm lucrurile aşa cum sunt, umblând doar la comisioanele care se iau astăzi de administratorii privaţi ai acelor bani, fiindcă, repet, au exagerat. Varianta a doua: să diminuăm cota pentru Pilonul II în favoarea Pilonului I. Varianta a treia: opţional. Se fac calcule. Săptămâna viitoare vom avea simulările conmplete şi vom lua o decizie”, a declarat premierul, la RTV. 

Tudose a insistat că discuţia privind schimbarea regulilor a pornit de la ASF, susţinând, totodată, că taxa de management de 2,5% stabilită pentru administratori iniţial a continuat să fie luată timp de 10 ani. „Vorbim de nişte miliarde”, a comentat el. 

La finalul săptămânii trecute, vicepremierul Marcel Ciolacu, a declarat că Guvernul va lua o decizie în privinţa Pilonului II, întrucât analizele ASF şi ale ministerului de Finanţe au evidenţiat „cifre îngrijorătoare”.  Vicepremierul a declarat că Guvernul nu are o problemă cu banii, iar discuţia privind pilonul II de pensii a pornit de la ASF. 

„Nu Guvernul României a pornit această discuţie, şi nu că nu avem bani. A plecat de la ASF, dânşii urmăresc cifrele. Din cifre au ieşit anumite concluzii. Au avut o întâlnire cu administratorii de la Pilonul II. Nu este luată o decizie, nu există desfiinţarea. Decizia politică va fi o decizie cum e mai bine pentru cetăţenii României. Există anumite cifre care ne îngrijorează. E ceva îngrijorător cu pilonul II, nu ca în alte state, ca în Polonia unde s-a fugit cu banii”, a spus el, precizând că nu va fi „o intrare brutală” a statului. 

În replică, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) i-a cerut premierului să publice analiza făcută de Ministerul Finanţelor din care rezultă că sunt „cifre îngrijorătoare” în cazul Pilonului II de pensii.

De asemenea, APAPR a solicitat o întrevedere cu şeful guvernului pentru a discuta rezultatele acestei analize. 

„În dorinţa de a reprezenta şi a proteja interesele tuturor părţilor implicate în sistemul de pensii private din România, solicităm public prim-ministrului, cât mai curând posibil, o întrevedere pentru a discuta împreună rezultatele analizei făcute de către autorităţile statului precum şi impactul pe care l-ar putea avea pentru cei 7 milioane de participanţi unele decizii viitoare. De asemenea, în spiritul transparenţei şi dialogului, rugăm să fie data publicităţii această analiză”, se arată în comunicatul transmis, vineri, de APAPR.

„Nu Guvernul României a pornit această discuţie, şi nu că nu avem bani. A plecat de la ASF, dânşii urmăresc cifrele. Din cifre au ieşit anumite concluzii. Au avut o întâlnire cu administratorii de la Pilonul II. Nu este luată o decizie, nu există desfiinţarea. Decizia politică va fi o decizie cum e mai bine pentru cetăţenii României. Există anumite cifre care ne îngrijorează. E ceva îngrijorător cu pilonul II, nu ca în alte state, ca în Polonia unde s-a fugit cu banii”, a spus el, precizând că nu va fi „o intrare brutală” a statului. 

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis, la rândul ei, că Pilonul II de Pensii este solid, cu randamente pozitive, reflectate şi de analiza evoluţiei pieţei pensiilor private la 30 iunie 201. Cu câteva zile înainte,  ASF susţinea că „actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuţie", pentru că acesta este unul solid, care „generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi". 

„Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 30,76%", se arată în comunicatul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Ce comisioane au luat administratorii pilonului II

Potrivit Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR), în cei 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuţii brute de 28,2 miliarde de lei, diferenţa până la activele nete de 35,1 miliarde de lei (7,7 miliarde de euro), în sumă de 6,91 miliarde de lei (peste 1,51 miliarde de euro) reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul participanţilor români.

„Cu alte cuvinte, românii au câştigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard şi jumătate de euro, doar din investiţiile fondurilor, sume care se adaugă contribuţiilor deja virate în conturile lor personale”. În plus, potrivit calculelor Asociaţiei, peste 92% din investiţiile Pilonului II sunt realizate în România. „Astfel, banii de pensii private ai românilor contribuie la creşterea economică şi crearea de locuri de muncă din ţara”, mai arată asociaţia.

Potrivit calculelor APAPR realizate pe baza informaţiilor publice, în ultimele 12 luni pentru care există date (iunie 2016 - iunie 2017), comisionul mediu perceput în cadrul Pilonului II a fost de 0,98% din activul net. În aceeaşi perioadă (iunie 2016 - iunie 2017), randamentul mediu net al tuturor fondurilor de pensii din Pilonul II a fost de 7,38%. „Acest nivel de eficienţă se datorează şi investiţiilor importante făcute de administratori în infrastructura sistemului şi în asigurarea respectării celor mai ridicate standarde de securitate pentru economiile participanţilor. În marea majoritate a cazurilor, aceste investiţii nu au fost încă recuperate, dar administratorii au înţeles încă de la început faptul că sistemul de pensii private este conceput pe termen lung. Întârzierea recuperării investiţiilor iniţiale a venit şi pe fondul abaterii de la calendarul iniţial de creştere a contribuţiei”, precizează APAPR.

Astfel, comisionul mediu reţinut de companiile care administrează pensiile private obligatorii s-ar ridica la sub 1% din cele 35 de miliarde de lei (7,7 miliarde de euro), adică la aproximativ 77 de milioane de euro, pentru perioada iunie 2016-iunie 2017.

APAPR mai arată că în România se regăsesc costurile de administrare printre cele mai mici din Uniunea Europeană. „Din toate evaluările interne şi la nivelul Uniunii Europene (de exemplu, studiul european independent realizat de Federaţia Asociaţiilor Consumatorilor de Produse Financiare - Better Finance), nivelul costurilor administrării Pilonului II în România se numără printre cele mai scăzute din UE, în contextul celor mai bune performanţe financiare”, arată APAPR.

Citește și: