Laura Cojocaru
1640 vizualizări 29 ian 2019

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică anunţă într-o postare pe facebook, că două campanii de tip scam îi vizează pe clienţii eMag. 

”Prima dintre acestea încearcă să convingă utilizatorii să ofere date personale, date de logare sau date bancare.Vizitatorilor unui site care permite convertirea online a conţinutului video şi care intră de pe o adresă IP din România, li se afişează o nouă pagină, care copiază identitatea vizuală a eMAG. Mesajul, într-o limbă română aproximativă, atenţionează utilizatorul că ar putea câştiga un laptop, smartphone sau o tabletă, dacă parcurge anumiţi paşi într-o campanie de fidelizare eMAG.
După ce selectează tipul de dispozitiv folosit, utilizatorul este redirecţionat către o altă pagină care permite alegerea unui ”cadou”. Aici trebuie să introducă datele unui cont (nu se specifică ce cont, astfel că victimele pot oferi din greşeală datele contului eMAG, Samsung sau Apple, în funcţie de selecţie şi de intuiţia fiecăruia). Ultimul pas îl constituie redirecţionarea către o nouă pagină, unde potenţialelor victime li se cere să introducă datele cardului.”

Cea de-a doua campanie urmăreşte aceeaşi strategie a ”voucherelor-cadou (200, 350 sau 500 RON) oferite clienţilor, în schimbul introducerii unor date”, scrie CERT-RO.

CERT-RO îi îndeamnă pe utilizatori să verifice sursa link-urilor primite, sau a reclamelor accesate: ”Reţineţi faptul că astfel de concursuri sau promoţii sunt active exclusiv pe canalele oficiale ale brand-urilor respective (site sau paginile oficiale de social media). Dacă mai întâlniţi astfel de tentative de fraudă, notificaţi CERT-RO. Dacă aţi suferit pagube financiare, anunţaţi cât mai repede banca despre problemă şi depuneţi o plângere la Poliţia Română.”

 

Citește și: