67 vizualizări 13 mar 2008

Ministerul Transpor­turilor (MT) a anunţat ieri că CFR Marfă va fi privatizată integral, respectiv 100% din capitalul social, prin licitaţie deschisă. Ministrul transporturilor, Ludovic Orban, anunţase încă de anul trecut că CFR Marfă va fi scoasă la licitaţie, însă abia acum a fost anunţată metoda de scoatere la licitaţie.

“Ambele variante propuse de consultant vizează vânzarea în totalitate a pachetului de acţiuni deţinut de stat, prin licitaţie deschisă sau prin negociere directă”, a declarat Dragoş Tănăsoiu, secretar general în cadrul MT. Consultanţii sunt Deloitte, firma de consultanţă financiară, şi cabinetul de avocatură Boştină şi Asociaţii.

Anul trecut Orban a declarat că se aşteaptă ca statul român să încaseze cel puţin un miliard de euro din vânzarea CFR Marfă. Printre cei interesaţi să participe la această licitaţie se numără Deutsche Bahn, compania de transport feroviar de marfă care aparţine statului german, companii locale ca Servtrans şi Grupul Feroviar Român şi omul de afaceri Fathi Taher. În cursă au mai intrat şi fondurile de investiţii.

Sunt deja doi clienţi

“Nu vrem să vină o firmă care vinde pantofi, va trebui ca investitorul să aibă profilul CFR Marfă, să aibă o cifră de afaceri destul de mare şi capacitate investiţională”, a declarat Ludovic Orban. El a menţionat că două fonduri de investiţii europene s-au interesat deja de această privatizare, fără a le nominaliza.

Sumele vehiculate pentru achiţionarea companiei de stat au urcat până la trei miliarde de euro. CFR Marfă deţine circa 70% din piaţa internă a transportului de marfă la un parc de 15.000 de vagoane, din care 9.000 în exploatare şi circa 1.000 de locomotive şi are o forţă de muncă de circa 19.000 de angajaţi.

Locul 7 în Europa

“An de an pierdem câte puţin din cota de piaţă, în special în favoarea transportului rutier. În ceea ce priveşte poziţia noastră regională, CFR Marfă este al şaptelea mare transportator de mărfuri din Europa”, a declarat pentru Gândul Liviu Bobar, director general al CFR Marfă. CFR Marfă a încheia anul trecut cu o cifră de afaceri de circa 400 de milioane de euro şi un profit net de aproximativ 10 mil. euro, conform estimărilor sale.

Orban a mai precizat că planul său de a lista opt companii care aparţin de MT va continua. Printre cele opt companii se numără cele două aeroporturi civile din Capitală şi administraţiile porturilor din Galaţi, Giurgiu şi Constanţa. Dacă iniţial era vorba despre doar 5% din pachetul total, Tănăsoiu a precizat ieri că este posibil să fie listate până la 49% din titlurile acestor societăţi, pachetul majoritar de 51% rămânând astfel în posesia statului. (V. R.)

Citește și: