52 vizualizări 18 ian 2011

China a împrumutat în ultimii doi ani mai mulţi bani decât Banca Mondială statelor aflate în curs de dezvoltare, potrivit Financial Times (FT), subliniind ambiţiile Beijingului de a-şi consolida influenţa la nivel global, transmite Reuters.

China a împrumutat cel puţin 110 miliarde de dolari către guverne şi firme din ţări aflate în curs de dezvoltare în 2009 şi 2010, depăşind finanţările în valoare de 100,3 miliarde de dolari plătite de BM, scrie publicaţia economică.

Statisticile sunt extrase din anunţurile publice ale băncilor, părţilor creditate şi ale guvernului chinez, notează ziarul.

China dispune de rezerve valutare de peste 2.000 de miliarde de dolari şi a început, din anul 2009, să accentueze sprijinul acordat companiilor de stat, care caută constant, în întreaga lume, oportunităţi de achiziţie de active şi materii prime.

Băncile chineze de stat, precum China Development Bank, Export-Import Bank of China şi Bank of China, au acordat, printre altele, credite în schimbul garanţiei că vor primi rezerve de petrol şi au finanţat, spre exemplu, proiecte de infrastructură în ţări precum Ghana şi Argentina.

Potrivit FT, creditele propuse de China au condiţii "mai preferenţiale" decât contractele cu Banca Mondială, dacă proiectul vizat este acceptat de Beijing. Din acest motiv, BM a început să caute modalităţi de a colabora cu guvernul chinez pentru a evita o situaţie de rivalitate pentru acordarea de împrumuturi. (Vlad Popescu, vlad.popescu@mediafax.ro)

Citește și: