2620 vizualizări 8 aug 2011

Statele Unite şi Europa pun în pericol relansarea economică în lume prin faptul că nu îşi asumă responsabilitatea în criza datoriilor suverane, se arată într-un editorial publicat luni de Ziarul Poporului, organul oficial de presă al Partidului Comunist Chinez.

"Dacă ţările dezvoltate, printre care SUA şi (cele din) Europa, refuză să-şi asume responsabilitatea, acest lucru va agrava consecinţele asupra stabilităţii dezvoltării economiei mondiale", se arată în editorialul citat de AFP

Publicaţia face apel la ţările occidentale să aibă curajul de a tăia legăturile dintre politicile lor şi să amplifice coordonarea cu ţările în curs de dezvoltare.

După anunţul de majorare a plafonului de îndatorare al SUA, Beijingul şi presa oficială chineză au lansat comentarii extrem de negative asupra planului de evitare a unei încetări de plăţi a Washingtonului, considerând că acesta nu rezolvă problemele de fond.

China, cel mai mare creditor al SUA, a cerut Washingtonului să înceteze să mai trăiască peste propriile posibilităţi şi a atras atenţia că Banca Centrală Chineză va continua să-şi diversifice investiţiile în monede străine în contextul ameninţărilor reprezentate în continuare de dolar.

Beijingul, care deţinea în mai circa 1.160 de miliarde de dolari în bonuri ale Trezoreriei americane, are de acum înainte dreptul de a cere SUA să atace problema structurală a datoriei, a precizat sâmbătă agenţia oficială Xinhua.

"Zilele când Unchiul Sam, îngropat în datorii, putea cu uşurinţă să risipească sume obţinute din împrumuturi din străinătate par numărate", a subliniat agenţia, potrivit căreia căreia, "pentru a-şi trata dependenţa de datorii, SUA trebuie să restabilească principiul bunului-simţ conform căruia trebuie să trăieşti din propriile mijloace".

Potrivit AFP, Xinhua a făcut apel luni la clasa politică americană să înceteze să se atace reciproc în mod steril, după retrogradarea ratingului SUA de către agenţia de evaluare Standard & Poor's.

Congresmenii democraţi şi republicani s-au învinuit reciproc duminică de responsabilitatea retrogradării ratingului de ţară.

Citește și: