Loredana VOICULESCU
34754 vizualizări 20 feb 2012

Producătorii auto chinezi s-au întors în forţă în Uniunea Europeană, cumpărând mărci şi fabrici, scrie AFP, preluată de spacemart.com

Cel mai mare producător chinez privat de automobile, Great Wall Motor, este cel mai recent exemplu în acest sens, fabrica sa din Bulgaria urmând să îşi înceapă activitatea marţi, 21 februarie. Aici se va produse prima maşină chinezească ce va fi asamblată în Europa, pentru Europa, au anunţat oficialii chinezi. Prin noua fabrică, producătorul chinez va avea astfel acces la o piaţa UE de 500 de milioane de persoane.

Great Wall, care este şi unul dintre principalii producători de vehicule utilitare din China, a înfiinţat o fabrică la Lovetch, în nord-estul Bulgariei, prima sa unitate de producţie din Uniunea Europeană, în urma unui acord încheiat în 2009 cu compania bulgărească Litex Motors.

La uzina din Bulgaria vor fi produse trei modele - Voleex C10, Steed 5 şi vehiculul 4x4 Hover H5 - care vor fi comercializate la preţuri cuprinse între 8.000 şi 14.700 euro.

Dacia nu se simte ameninţată

"Nu ne simţim ameninţaţi. Avem loc toţi pe piaţă, inclusiv noua fabrică a constructorului chinez care se deschide în Bulgaria. Le urăm succes vecinilor noştri, nu ne este teamă de concurenţă. Le urăm să capete prestigiu, mai ales în domeniul fiabilităţii", a declarat pentru gândul Constantin Stroe, vicepreşedinte al companiei Automobile Dacia. În Bulgaria distribuitorul mărcii Dacia, Renault-Nissan Bulgaria, comercializează toată gama de vehicule.

În prima fază, în fabrica din Bulgaria 150 de angajaţi vor produce 4.000 de automobile pe an asamblând piese venite din China. "Producţia va creşte în paralel cu evoluţia pieţelor atât în Bulgaria, cât şi în alte ţări europene. În funcţie de cerere vom putea produce 50.000 de vehicule pe an cu 2.000 de angajaţi lucrând în două schimburi", a declarat directorul de marketing de la Litex Motors, Ivo Dekov.

Potrivit acestuia, mâna de lucru ieftină şi impozitele mici din Bulgaria au făcut din cea mai săracă ţară din UE o trambulină spre piaţa europeană pentru Great Wall Motor.

"Obiectivul este să devenim lider al pieţei auto bulgare"

"Partenerii noştrii consideră Europa o piaţă strategică şi intenţionează să intre treptat, însă permanent, cu produse bune şi o strategie bună. Însă, desigur, primul nostru obiectiv este să devenim lider al pieţei bulgare", a mai spus Ivo Dekov. Litex Motors intenţionează să cucerească o cotă de piaţă de 30% în Bulgaria.

Bulgaria are o tradiţie limitată în producţia de automobile. Un model Renault şi altul Fiat au fost asamblate în Bulgaria în perioada 1967-1970. De asemenea, au fost asamblate maşinile ruseşti Moskvitch, între 1967 şi 1988.

După căderea comunismului, compania britanică Rover a început să producă automobile în Bulgaria, în 1995, la Varna, dar a renunţat un an mai târziu, după declanşarea unei grave crize economice.

Analiştii spun că poate părea surprinzător faptul că firmele chineze par atât de determinate să intre în Europa, o piaţă saturată şi unde vânzările de automobile sunt în scădere, dar pentru producătorii chinezi acest lucru ar reprezenta prezintă un câştig în materie de branding şi de prestigiu.

"Este o modalitate pentru constructorii chinezi de a face progrese în ce priveşte calitatea", este de părere Yann Lacroix, analist la Euler Hermes din Paris, citat de AFP.

Geely Motors în Marea Britanie

Pe de altă parte, în Marea Britanie, Geely Motors intenţionează să înceapă vânzarea unui model sedan de clasă medie până la sfârşitul anului la un preţ competitiv, de 10.000 de lire sterline, echivalentul a 12.000 de euro.

"Scopul nostru este de a ne lărgi gama pe cât de repede posibil, probabil cel puţin cu un nou model în fiecare an, în următorii patru-cinci ani", au anunţat în decembrie reprezentanţii companiei, care deţine Volvo Cars din Suedia.

Reflectând ambiţiile în creştere la nivel mondial pe piaţa auto, producătorul chinez Geely a cumpărat Volvo de la gigantul american Ford, tranzacţia fiind de 1,5 miliarde dolari în 2010, mai puţin de un sfert din ceea ce Ford a plătit pentru companie în 1999.

"În acest fel, compania a făcut un salt tehnologic foarte important", a remarcat Lacroix.

Chery Automobile, în Italia

Între timp, cel mai mare producător auto din China, Chery Automobile, şi-a stabilit o bază în Italia, cu compania locală DR Motor, iar la sfârşitul anului trecut a cumpărat o fabrică Fiat de la Termini Imerese, în Sicilia.

Chery are în curs de dezvoltare propria marcă pentru Europa, Qoros, în colaborare cu o companie israeliană, care ar trebui să facă primul său model anul viitor.

Companii chineze din domeniul auto au arătat, de asemenea, un interes în achiziţionarea acelor firme europene care întâmpină probleme pe pieţele locale, unde vânzările sunt în scădere.

Holdingul Beijing Automotive Industry, interesat de preluarea operaţiunilor europene ale GM

Holdingul Beijing Automotive Industry şi-a exprimat interesul în achiziţionarea operaţiunilor europene ale General Motors (GM), grupate la Opel, având în vedere că gigantul auto american se găseşte de doi ani sub protecţia legii falimentului.

General Motors - care are propriile operaţiuni în China - a refuzat vânzarea Opel, ca urmare a preocupărilor legate de transferul de tehnologie.

În mod similar, GM a refuzat să vândă unele active ale producătorului auto suedez Saab către două firme din China - Youngman, un constructor, şi distribuitorul Pang Da.

Presa suedeză a scris că Youngman ar putea fi încă interesat de achiziţia companiei şi că este gata să facă o ofertă de multe milioane de dolari.

Youngman a arătat un interes deosebit pentru Saab, înainte ca acesta să îşi declare falimentul, dar eforturile sale au fost zădărnicite de GM, care s-a împotrivit transferului licenţelor de tehnologie necesare.

Analiştii au declarat la acea vreme că producătorii chinezi au avut parte de un început prost în Europa.

De atunci însă, China a devenit piaţa auto cea mai mare din lume, râvnită de branduri importante din SUA şi Europa, ca o sursă majoră de creştere şi profit, iar standardele s-au îmbunătăţit simţitor.

"Asistăm la progrese spectaculoase", a declarat un purtător de cuvânt al Euro NCAP, autoritatea de standarde de siguranţă care testează, din punct de vedere al siguranţei, toate maşinile din Europa.

Citește și: