Silviu Bănilă
51 vizualizări 28 oct 2014

Cumpărătorii vor plăti 14,50 dolari pentru fiecare acţiune a companiei Chiquita, originară din Charlotte, Carolina de Nord. Istoria companiei  este legată de transporturile de banane jamaicane către New Jersey, desfăşurate în anul 1870. Preţul oferit de cele două companii braziliene este cu 44% mai mare decât preţul de închidere înregistrat la bursă de acţiunile Chiquita, în data de 8 august 2014 - ultima zi de tranzacţionare pentru Chiquita, înainte de primirea ofertei din partea Cutrale şi Safra.

Chiquita a respins de trei ori propunerile celor de la Cutrale-Safra, considerând că preţul de 14,50 dolari/acţiune nu poate ajuta compania să cumpere Fyffes Plc., un producător de banane din Dublin. Compania, care vinde şi salate prin intermediul brandului Fresh Express, s-a răzgândit şi a reluat discuţiile cu brazilienii, după ce investitorii au respins tranzacţia cu Fyffes. Cumpărarea companiei Fyffes ar fi dus la crearea celui mai mare distribuitor de banane din lume şi ar fi redus taxele pentru Chiquita, deoarece entitatea şi-ar fi mutat sediul în Irlanda, ţară recunoscută pentru regimul fiscal blând.

Producătorul de sucuri Cutrale şi băncile controlate de al doilea cel mai bogat om din Brazilia, Joseph Safra, au dorit să cumpere Chiquita în august, pentru 13 dolari/acţiune. Acţiunile Chiquita s-au apreciat cu 23% în decursul acestui an, scrie Bloomberg. Tranzacţia dintre Chiquita şi Cutrale-Safta va fi finalizată, cel mai probabil, la începutul lui 2015. Dacă afacerea va eşua din motive care ţin de Chiquita, compania americană va trebui să plătească suma de 25 milioane dolari. Dacă se adaugă şi datoria Chiquita, valoarea tranzacţiei cu brazilienii ajunge la 1,27 miliarde dolari.

Consilierul financiar al cumpărătorilor a fost Credit Suisse Group AG, iar cel juridic, Cravath Swaine & Moore LLP. La rândul său, Chiquita a fost consiliată de Goldman Sachs Group Inc., Wells Fargo & Co. şi juriştii de la McCann Fitzgerald, Skadden Arps Slate Meagher & Flom LLP şi Taft Stettinius & Hollister LLP. 

Citește și: