Consiliul Concurenţei (CC) şi-a început analiza privind concentrarea economică în cazul preluării CFR Marfă de către Grup Feroviar Român (GFR) încă din momentul în care acesta şi-a anunţat intenţia de a participa la procesul de privatizare, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele CC luni, la Gândul LIVE.

"Noi am început din februarie, când încă nu aveam licitaţia când erau trei părţi, le-am scris tuturor celor trei şi le-am zis dom'le, pentru că la vremea aceea trăiam cu iluzia, cu ideea care s-a dovedit o iluzie că trebuie să dăm o decizie până pe 15 iunie pentru că ăsta era termenul convenit cu FMI-ul. Ca să avem o şansă să dăm decizia aia hai să începem să lucrăm dinainte, ceea ce legea ne permite, dar e deja un gest, am anticipat nevoile lor", a spus Chiriţoiu.

Preşedintele Concurenţei susţine că GFR putea să depună notificarea încă de la finele lunii iunie, când a fost declarat câştigătorul licitaţiei, adăugând că acea notificare nu este completă nici la ora actuală.

"Părerea mea, fără falsă modestie, e că noi totuşi am încercat să anticipăm problemele şi ne-am preocupat din primăvară. Să o luăm aşa. Această notificare se putea face în condiţii normale din iunie anul acesta, deci din momentul în care s-a câştigat licitaţia de către un competitor, în speţă de către Grup Feroviar Român. Ei puteau să depună solicitarea către noi. Ei n-au făcut-o în iunie, au făcut-o în septembrie şi n-au făcut-o nici complet. Nici în ziua de astăzi ea nu este completă", a precizat preşedintele CC.

Întrebat cine este vinovat de eşecul privatizării CFR Marfă, Chiriţoiu a arătat că "nu aş spune că a fost rea voinţă din partea lor, dar, pe de altă parte nici ei nu pot să spună că din cauza noastră, după ce am tras de ei, din februarie până în septembrie, hodoronc-tronc, că n-am reuşit să le dăm în două săptămâni pe nişte date incomplete, dintr-o dată devine vine noastră".

Analiza Concurenţie continuă

Consiliul Concurenţei continuă să analizeze o eventuală concentrare economică în cazul preluării CFR Marfă de către GFR. Chiriţoiu a precizat că analiza se opreşte doar la solicitarea cumpărătorului.

"Noi continuăm până când cel care ne-a cerut să o facem, în speţă GFR, ne va spune că nu mai e cazul, noi ne continuăm analiza. Noi am trimis astăzi solicitări de informaţii către competitori, către companiile din piaţă, să le întrebăm ce părere au despre această tranzacţie, aşteptăm, mai e o săptămână pentru ca Grupul Feroviar Român să ne dea completări la notificarea pe care ne-au trimis-o. La noi e o maşinărie care e pornită. Până nu ne spune cineva să o oprim, în speţă GFR care ne-a sesizat, noi vom continua analiza", a arătat el.

Întrebat ce s-ar fi întâmplat dacă Gruia Stoica, patronul GFR, ar fi plătit luni diferenţa de 170 de milioane de euro, Chiriţoiu a apreciat că "dacă el venea cu banii, Guvernul mai putea să mai aştepte o lună, două, trei până se finalizau toate analizele. Putea să ţină tranzacţia în viaţă, ceea ce poate era un avantaj".

Ce informaţii lipseau şi ce urmează să fie analizat

GFR nu a oferit Concurenţei informaţii privind clienţii săi şi contractele pe care le compania le are în derulare.

"Trebuia să ne dea detalii privind piaţa, ce clienţi are el, ce tipuri de mărfuri transportă, ce cifre de afaceri are cu ei. Până la urmă, dacă vreţi, esenţa informaţiilor lipsea", a precizat Chiriţoiu.

Întrebat ce alte probleme mai existau în cazul preluării, preşedintele CC a precizat că trebuia verificat transferul activelor, modul în care GFR urma să administreze compania astfel încât statul, acţionar majoritar să nu fie păgubit, precum şi efectele pe care le-ar fi avut asupra concurenţei pe segmentul transportului feroviar de marfă.

"Cu siguranţă mai erau probleme. Astea erau parte din aviz. Avizul nostru probabil, că repet, n-am toate elementele, dar la ce mă aşteptam. Mă aşteptam să verificăm dacă s-a făcut acest transfer al activelor şi dacă nu s-a făcut să obligăm, să punem o condiţie de acceptare a tranzacţiei ca într-un termen de şase luni, un an de zile să fie vândute aceste active. Doi, voiam să ne gândim, să ne spună cum vor opera două companii care au acelaşi proprietar în control, dar au acţionari diferiţi. Adică am pe de o parte GFR, pe de altă parte aş fi avut o companie mai mare, CFR MArfă în care patronul GFR deţine 51% în timp ce 49% deţine statul român, cum ne asiguram noi că statul român nu e păgubit, că active valoroase de la compania mixtă, de la CFR Marfă nu sunt transferate spre GFR, contractele profitabile nu se mută de la o companie la alta sau CFR Marfă nu mai licitează pe nişte contracte care sunt avantajoase. Aici era de gândit un mecanism prin care statul nu era păgubit. Al treilea lucru la care voiam să ne uităm era exact impactul asupra concurenţilor şi furnizorilor. Riscăm ca pe anumite rute să crească preţurile să spunem?", a explicat Chiriţoiu.

Chiriţoiu: Nu cred că i se poate reproşa ceva Consiliului

Chiriţoiu a precizat la Gândul LIVE că informaţia conform căreia Guvernul a fost informat de în urmă cu câteva luni în legătură cu nelămuririle Consiliului Concurenţei i-a scăpat "din eroare".

"Cred că nu trebuia să spun nici acum pentru că în mod normal ce discutăm cu Guvernul e normal să rămână confidenţial zic eu. Mi-a scăpat", a spus el.

Întrebat dacă i s-a reproşat această scăpare de către cineva din Executiv, Chiriţoiu a spus că "nu mi-a reproşat nimeni, dar acum ce-or fi gândit cei din Guvern, nu ştiu să vă spun.
Nu, sincer să fiu. Să vedem exact cum se vor finaliza lucrurile, dar în orice caz, cum vor ieşi ele, nu cred că cineva va putea să spună că din vina Consiliului n-au ieşit cum ar fi trebuit să iasă".

Citește și: