Corina VÂRLAN
3990 vizualizări 26 dec 2012

Ca în fiecare an, perioada sărbătorilor înseamnă creşterea consumului de alimente şi băuturi alcoolice. Specialiştii estimează că, în zilele de Crăciun şi în perioada de după, până la Sfântul Ion, românii consumă între 30 şi 40 de milioane de litri de vin.  De asemenea, ei cumpără din magazine mai multă carne şi mai multe preparate din carne comparativ cu restul anului.

Astfel, cei care au făcut cumpărăturile pentru mesele de Sărbători în hipermarketurile din ţară au plătit pentru o sticlă cu vin de 0,75 litri între 7,73 lei şi 23,24 lei, în funcţie de sortimentul dorit, potrivit ofertelor afişate în magazinele marilor lanţuri de retail. Preţul unei sticle de vin de 1,5 litri ajunge până la 63,09 lei.

O sticlă de şampanie de 0,75 litri pentru Revelion poate fi cumpărată din marile magazine cu 245,99 de lei, iar una de 1,5 litri poate costa chiar şi 400 de lei.

În preajma Crăciunului, spata de porc cu os se vindea cu preţuri cuprinse între 11,89 lei/kg şi 13,49 lei/kg, iar kilogramul de fleică poate costa între 13,99 lei şi 16,19 lei.

FOTO: Octav Ganea/Mediafax Foto

Românii care şi-au cumpărat din hipermarketuri tobă pentru masa de sărbători au scos din buzunar între 2,58 lei/100 de grame şi 2,75 lei/100 de grame, iar pentru un kilogram de cârnaţi din carne de porc au plătit la casă între 13,99 lei şi 14,99 lei.

În marile lanţuri comerciale se găsesc şi preparate tradiţionale, precum piftia şi sarmalele. Astfel, cei care nu au vrut să gătească au putut cumpăra sarmale din carne de porc, în medie, cu 19 lei/kg sau piftie cu preţuri cuprinse între 1,9 lei/100 de grame şi 2,19 lei/100 de grame.

Românii consumă anul acesta "alte vinuri pe alte plaiuri"

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, românii vor consuma între 30 şi 40 de milioane de litri de vin, iar vânzările de băuturi alcoolice vor creşte de Crăciun cu 50% faţă de luna noiembrie a acestui an, potrivit estimărilor realizate de Romulus Dascălu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice "Garant".

"Nu este mai mult decât anul trecut fiincă am înţeles că nu se mai întorc la fel de mulţi români de sărbători acasă. Probabil consumă alte vinuri pe alte plaiuri", a declarat pentru gândul Dascălu.

El a mai menţionat, de asemenea, că românii consumă mai mult vin în preajma Crăciunului şi a Revelionului decât în perioada sărbătorilor pascale şi că, de această dată, vinurile albe nu se vor afla pe masa multora dintre ei. "Se consumă în special vinurile roşii, în proporţie de 60%", a adăugat preşedintele "Garant".

Ce fel de şampanie vor alege românii de Revelion

Dascălu mai spune că în perioada sărbătorilor de iarnă şampania consumată va fi în proporţie de 90% de producţie românească. "Sunt branduri de şampanie româneşti foarte bune. în general, se beau şampanie şi vinuri spumante româneşti pentru că sunt mai ieftine decât cele străine", a explicat el.

FOTO: Silviu Matei/Mediafax Foto

Consumul de şampanie din străinătate, precum cea franţuzească, spaniolă sau italienească este, în prezent, foarte scăzut în România, potrivit spuselor preşedintelui "Garant".

Evoluţia consumului de băuturi alcoolice. Dascău: "Îşi cumpără lumea whiskey, dar nu ca în 2005 - 2006"

Românii vor cumpăra în acest sfârşit de an mai puţine băuturi alcoolice tari, comparativ cu anii anteriori, motivul fiind lipsa banilor.  "La acest tip de băuuturi diferenţa dintre 2005, 2006 şi chiar 2007 şi 2011-2012 este de 50%, din cauza taxelor foarte mari şi a crizei", este de părere Dascălu. "Îşi cumpără lumea whiskey, dar nu ca în 2005 - 2006", a mai adăugat el, menţionând că o evoluţie similară se observă şi în cazul ginului şi al vermutului. O alternativă la tăriile comercializate în magazine sunt băuturile tradiţionale, precum ţuica sau palinca, produse în casă. "Consumul s-a transformat în autoconsum. Cei de la ţară nu dau bani pe nimic", a concluzionat preşedintele Organizaţiei Patronale a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice.

Vânzările de carne cresc de sărbători cu 20%

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, românii cumpără mai multă carne decât în alte perioade ale anului. "Se estimează că vânzările de Crăciun şi de Anul Nou vor creşte cu până la 20% faţă de restul anului", a declarat pentru gândul Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

FOTO: Silviu Matei/Mediafax Foto

Minea susţine însă că estimările privind consumul de carne de porc în această perioadă este dificil de realizat pentru că ţara noastră are o caracteristică aparte. "România are o caracteristică specială, 60% dintre porci sunt în gospodăriile populaţiei", ne-a explicat preşedintele Romalimenta.

El a subliniat şi faptul că în ceea ce priveşte carnea şi preparatele din carne, vânzările nu sunt mai mari decât cele înregistrate anul trecut.

În luna decembrie a anului trecut în România au fost sacrificate peste 1,6 milioane de porcine, cu o greutate totală de aproape 143.000 de tone, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Dintre acestea, doar circa 350.000 de capete au fost sacrificate în unităţi specializate, diferenţa reprezentând numărul de sacrificări din gospodăriile populaţiei, respectiv de 1,25 milioane de capete.

Într-o lună "normală", numărul sacrificărilor de porcine este de circa patru ori mai mic decât în decembrie. În octombrie anul acesta, de exemplu, au fost sacrificate aproape 400.000 de porcine, în greutate totală de aproape 33.000 de tone.

Citește și: