Gandul.info
Anca Olteanu
2357 vizualizări 20 apr 2017

„Va fi mai bine pentru o parte destul de importantă dintre cei care plătesc impozite în momentul de faţă, în special pentru cei cu venituri mici, cu salariile mici, familiile cu mulţi copii. Cei care vor pierde, în bună măsură, eu estimez că sunt cei din clasa medie, cei care au venituri din salarii semnificative, care au pachete de bonusare destul de avantajoase”, a spus Emilian Duca, la ZF Live.

Consultantul fiscal consideră că impactul bugetar nu a fost estimat corect. „Impactul bugetar nu cred, însă, că a fost estimat corect, în sensul că impactul va fi foarte mare la nivelul scăderii veniturilor la masa mare de salariaţi, vorbim de cei care obţin venituri mici, pentru că aceştia beneficiază de deduceri personale, au familii etc. (...) Impactul în primul an este posibil să depăşească 50% din venituri, pentru că se va transfera încasarea în anul următor, când se depunde declaraţia de venit”, a precizat Duca.

Potrivit lui Emil Duca, cota unică de impozit pe venit de 10%, care face parte din proiectul de modificare a Codului Fiscal al Ministerul Finanţelor, va fi intermediară, nivelul de impozitare urmând să fie revizuit în măsura în care veniturile pe care le estimează vor fi - sau nu - realizate. „Eu nu văd această măsură decât ca una intermediară, spre un impozit progresiv mult mai agresiv. (...) Practic, dacă acest sistem se introduce la 1 ianuarie 2018, statul trebuie să fie pregătit să împrumute o sumă semnificativă, dacă ne raportăm la veniturile realizate din acest tip de impozit în anul 2016. Cel mai probabil va trebui să ia şi 20 şi ceva de miliarde de lei ca împrumuturi pentru a acoperi nealimentarea periodică cu venituri în perioada respectivă”, a explicat consultantul fiscal.

Impozitul pe venitul global al gospodăriilor este un proiect prin care Guvernul vrea să includă în baza de calcul toate veniturile realizate de persoanele fizice într-un an calendaristic, suma astfel obţinută urmând a fi redusă proporţional cu un set de facilităţi (deductibilităţi), iar rezultatul final să fie taxat cu o cotă unică de 10%. Guvernul vrea ca acest sistem de impozitare să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, ceea ce ar însemna că primele plăţi de impozit pe venitul global - aferente anului 2018 - ar urma să se facă în prima jumătate a anului 2019.

Citește și: