Gandul.info
Dragos Suciu
2325 vizualizări 15 iul 2018

Ciumbrudul este o localitate din judeţul Alba, cu tradiţie de zeci de ani în cultivarea trandafirilor, fiind cel mai mare furnizor de butaşi din România. Cultivatorii din zona Ciumbrudul aprovizionează 80-90% din piaţa de butaşi de trandafiri din ţară. Au peste 70 de soiuri, cultivate pe mai bine de 15 hectare de teren şi susţin că trandafirii rămân o afacere bună, cu un profit între 20 şi 25% din investiţia iniţială. Cultivarea trandafirilor este o afacere din care banii se scot după doi ani.

Tradiţia creşterii trandafirilor s-a moştenit din tată în fiu, la Ciumbrud. Producătorii de aici sunt principalii furnizori pentru marile hipermarketuri. Altă parte din marfă înfrumuseţează parcurile din marile oraşe sau curţile oamenilor care aleg să cumpere direct de la producător.

”Preţurile au rămas aceleaşi de 10 ani,” spune cultivatorul Andrei Molnar.

”Cândva a fost profitabilă, acum mai puţin. Problema este că s-au înmulţit foarte mult producătorii, nu numai autohtoni, ci şi în Europa şi suntem un pic bombardaţi de marfa adusă de afară”, adăugă Andrei Molnar.

Agricultorii români se confruntă cu o concurenţă foarte mare din ţările Uniunii Europene, iar cumpărătorii vor preţuri tot mai mici.

La un hectar de trandafiri cultivat, dacă toate sunt în regulă, iar anul nu este nici secetos, nici cu probleme din cauza intemperiilor, un comerciant poate culege în jur de 60.000 de plante, calitatea întâi.

”Trebuie socotit că doi ani lucrezi, investeşti, bagi bani în materialul de plantare, în portaltoi, apoi în altoi, în materiale de stropit, în altoire, în material de legat, în lucru, prăşit, munci mecanice, până poţi să vinzi butaşul respectiv, ” explică Andrei Molnar. ”În fiecare an plantăm şi în fiecare an scoatem, dar ceea ce plantez anul acesta în primăvară, scot anul următor în toamnă. Acum, în fiecare an plantezi şi în fiecare an scoţi, dar primii doi ani sunt mai grei pentru că tot investeşti şi nu scoţi nimic.” 

Trandafiri din Ciumbrud sunt exportaţi în Italia, Polonia şi Ungaria, însă cel mai mult se vând pe piaţa internă, prin marile lanţuri de hipermarketuri, spune producătorul Bakk Emeric Levente.

Producătorii de butaşi de trandafiri nu sunt pregătiţi, deocamdată, să comercializeze florile propriu-zise, deoarece pentru creşterea şi întreţinerea acestora, au nevoie de sere performante.

În fiecare an, în ultimul weekend din luna iunie, în parcul de la Ciumbrud se organizează ”Ziua Rozelor”, în cadrul căruia sunt expuse zeci de soiuri de trandafiri.

Ciumbrudul mai este denumit de localnici ”Capitala neoficială a trandafirilor” din România.

Foto: Primăria Municipiului Aiud / Facebook

 

 

Citește și: