Alexandra PELE
9338 vizualizări 8 apr 2013

Judeţul Cluj s-a clasat pe locul cinci în topul judeţelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România, clasament realizat de gândul pe baza a şapte indicatori socio-economici relevanţi. 

Statisticile care au fost luate în calcul pentru realizarea topului au fost şomajul, salariul mediu net, suprafaţa spaţiilor verzi din oraşe, rata criminalităţii, gospodăriile conectate la reţeaua de canalizare, productivitatea (PIB pe cap de locuitor) şi speranţa de viaţă.

Cu toate că a intrat în top trei în ceea ce priveşte nivelul salariilor, de circa 356 de euro net, suprafaţa spaţiilor verzi din oraşe (1.149 de hectare) şi speranţa de viaţă (74,8 ani), Clujul a fost depunctat la capitolul criminalitate.

În jur de 289 de persoane la 100.000 de locuitori au fost condamnate definitiv de către o instanţă de judecată din judeţul Cluj, arată cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Astfel, rata criminalităţii din Cluj este mai ridicată decât cea din judeţele precum Brăila sau Dolj, zone care au intrat adesea în atenţia publică, în urma unor acte de violenţă.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Un alt indicator care a tras în jos scorul judeţului a fost produsul intern brut pe cap de locuitor. Contribuţia locuitorilor din Cluj la economia locală este de circa 6.699 de euro, sub media naţională de 6.826 de euro, în condiţiile în care numeroase companii străine au ales să invetească în "vedeta" economică a regiunii de nord-vest a României.

Plecarea Nokia din parcul industrial Tetarom s-a resimţit la nivelul economiei judeţene, compania numărându-se printre cei mai mari angajatori din regiune. Peste 1.800 de clujeni au rămas fără locuri de muncă după plecarea producătorului finlandez de telefoane mobile.

Decizia Nokia de a renunţa la fabrica de la Jucu a provocat efecte în lanţ, numeroase alte companii din zonă fiind nevoite să-şi reducă activitatea. În ciuda asigurărilor date de autorităţile locale şi centrale, care au precizat că se află în discuţii cu numeroşi investitori interesaţi de parcul industrial din Cluj, sumele investite până la ora actuală nu compensează plecării Nokia.

Printre companiile cu contribuţii semnificative la dezvoltarea economiei locale din Cluj se numără MOL România, cu afaceri de peste 740,2 milioane de euro în 2011, precum şi producătorul de bere Ursus România, cu afaceri de 261,4 milioane de euro, potrivit celor mai recente bilanţuri făcute publice de Ministerul Finanţelor.

Citește și: