Loredana VOICULESCU
51994 vizualizări 17 oct 2015

Informaţiile apar în caietul de sarcini pentru licitaţia deschisă prin care compania de autostrăzi vrea să încheie un nou contract pentru tipărirea şi trimiterea acasă a proceselor verbale de constatare a contravenţiei (PVCC).
 

Banii vor proveni de la bugetul de stat.

Compania ar urma să încheie un acord cadru valabil 24 de luni şi estimează că vor fi două contracte subsecvente. Procedura de atribuire este licitaţia deschisă. Ofertele vor fi deschise pe 4 noiembrie.

Scopul contractului este achiziţia serviciilor de imprimare, anvelopare, comunicare a PVCC emise de CNADNR prin CESTRIN (organismul tehnic al CNADNR), prin intermediul sistemului informatic de emitere a rovinietei (SIEGMCR) pentru încălcarea prevederilor OG 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare a drumurilor naţionale.

Câştigătorul licitaţiei va expedia PVCC printr-o trimitere recomandată, cu eliberarea unei dovezi privind livrarea la destinatar sau va afişa PVCC la domiciliul sau sediul contravenientului.

500-600 de contestaţii primite zilnic la CNADNR

Zilnic la CESTRIN, organismul tehnic al CNADNR, sunt înregistrate 500-600 de contestaţii din partea şoferilor amendaţi pentru lipsa rovinietei sau pentru alte probleme legate de rovinietă, potrivit informaţiilor obţinute de gândul.

Pe de altă parte, gândul a scris recent că mai mulţi şoferi s-au trezit cu amenzi sau direct cu executări silite pentru că au circulat fără rovinietă cu ani în urmă, fără însă ca CNADNR să îi informeze în mod legal despre faptul că au fost amendaţi.

Din această cauză, s-au deschis mai multe procese, şoferii fiind în prezent ajutaţi şi de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din februarie 2015, care stabileşte că un proces verbal care nu este semnat de mână de un agent constatator este nul de drept, chiar dacă contravenţia a fost constatată prin mijloace video – camerele pentru rovinietă instalate pe şosele. Decizia instanţei supreme a venit tocmai după ce Avocatul Poporului a semnalat exact problema că pe unele procese verbale trimise acasă şoferilor se menţionează că au fost semnate electronic.

Un astfel de şofer a câştigat în primă instanţă procesul cu CNADNR, după ce contestase procesul verbal de contravenţie, arătând instanţei că pentru o abatere din 2011, s-a trezit direct executat silit de CNADNR tocmai în 2014, fără să fi fost vreodată înştiinţat că a încălcat legea. Astfel, pe lângă amenda de 350 de lei (28 de euro pentru o rovinietă pe un an, plus amenda de 250 de lei), şoferul trebuia să plătească şi costurile executorilor judecătoreşti, adică încă 370 de lei – în total 735 lei. Gândul a scris AICI despre cazurile a doi şoferi care au păţit acest lucru.
 

Citește și: