Cristina Cuncea - Mediafax
157 vizualizări 29 ian 2015

Numărul insolvenţelor nou deschise în anul 2014 a scăzut cu 28%, la circa 21.800 de firme, potrivit estimărilor Coface, în linie cu nivelul anunţat de ONRC.

"Este un semnal bun scăderea insolvenţelor? Nu credem, pentru că cea mai mare parte a scăderii insolvenţelor vine de la firme mici şi mijlocii. Este îngrijorător pentru că noi estimăm şi pentru 2015 un număr mare de insolvenţe, cu efecte asupra numărului de locuri de muncă şi a economiei în general. Pericolul vine din zona companiilor medii, mari. Rămâne aceeaşi îngrijorare pentru economia românească, vom asista la insolvenţe medii, mari, mai ales pe fondul controalelor ANAF, al cazurilor de evaziune fiscală", a declarat, într-o conferinţă de presă, Constantin Coman, director de ţară Coface România.

Potrivit Coface, aproximativ 95% din contracţia din 2014 se datorează scăderii numărului firmelor insolvente cu cifra de afaceri sub 500.000 de euro, cu aproximativ 80% dintre acestea realizând practic o cifra de afaceri sub 100.000 de euro.

În acelaşi timp, scăderea numărului de insolvenţe este datorată şi unui efect de bază semnificativ (prin comparaţie cu un record istoric înregistrat în anul 2013), iar numărul procedurilor de insolvenţă deschise în anul 2014 este cu 11% peste tendinţa pe termen lung (media pe ultimii zece ani fiind de 18.180 insolvenţe).

Mai mult decât atât, România înregistrează în continuare o incidenţă a insolvenţelor la 1.000 de firme active de peste şase ori mai mare decât media înregistrată pe plan regional, cu 66 de insolvenţe la 1.000 de firme active, fiind singura ţară alături de Serbia care depăşeşte pragul de 50 pentru acest indicator.

Astfel, Coface apreciază că scăderea semnificativă a numărului de insolvenţe în anul 2014 nu propagă un efect de îmbunătăţire al disciplinei de plată în rândul companiilor.

"Deşi activitatea economică îşi va menţine tendinţa crescătoare şi în anul 2015, economia României rămâne în continuare fără motoare de creştere sustenabilă pe termen mediu. Astfel, consumul şi producţia industrială, principalii piloni care au susţinut creşterea economică din anul 2014, vor decelera în anul curent, primul pe fondul apetitului redus de creditare şi al continuării procesului dezindatorării, iar al al doilea pe fondul temperarii exporturilor, care vor fi depăşite de dinamica importurilor pentru prima dată în ultimii patru ani", a declarat joi Constantin Coman, country manager Coface Romania.

Cele mai mari aşteptări pentru anul 2015 vin dinspre zona formării brute de capital, finanţate prin cheltuielile publice, precum şi absorbţiei în creştere a fondurilor europene.

"Mediul microeconomic rămane instabil, fiind marcat de termene de încasare foarte extinse a creanţelor ce alimentează interdependenţe ridicate între companii. Astfel, scăderea insolvenţelor şi a instrumentelor refuzate la plată rămân relevante doar din punct de vedere statistic, fiind înregistrate cu precădere în rândul companiilor mici şi pe fondul contracţiei instrumentelor de plată folosite în economie", a adăugat Coman.

Sectorul construcţiilor, fabricarea produselor textile, asanarea şi îndepărtarea gunoaielor, HORECA şi industria alimentară sunt în top 5 sectoare cu cel mai ridicat număr al insolvenţelor nou deschise pe parcursul anului 2014 raportat la 1.000 de firme active.

Distribuţia teritorială a cazurilor de insolvenţă din anul 2014 a suferit modificări importante faţă de situaţia existentă în anul anterior, Bucureştiul fiind singura excepţie în care insolvenţele au rămas la acelaşi nivel.

Citește și: