Alexandra PELE
1388 vizualizări 22 oct 2014

Producţia agroalimentară şi industria alimentară au o contribuţie mai semnificativă la formarea PIB-ului decât o are producţia de materie primă, spune Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură aflat la final de mandat.

”Agricultura în România înseamnă 5% din produsul intern brut pentru circa 30% populaţia activă ocupată. La acest 5% din PIB pentru agricultură producţie materie primă se adaugă circa 6-7% contribuţie la PIB din sectorul agroalimentar sau industria alimentară, deci 7% contribuţie la PIB pentru 2,3% din populaţia activă”, a arătat Cioloş în cadrul unei dezbateri organizate de portalul Cursdeguvernare.ro şi Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Fostul comisar european pentru Agricultură a dat exemplul Olandei, al doilea cel mai mare exportator de produse agroalimentare din lume, după Statele Unite. La fel cum Olanda este ajutată de portul Rotterdam, la fel şi România se bucură de un port maritim foarte tranzitat. Recent, portul Constanţa a devenit cel mai mare terminal de cereale din Europa.

”Vă dau exemplul Olandei, care nici măcar nu se află printre primele zece state membre ale Uniunii Europene ca şi potenţial agricol, dar Olanda este al doilea exportator de produse agroalimentare din lume după SUA. Olanda exportă mai mult decât Franţa, Germania, Italia, Spania produse agroalimentare şi asta arată că, chiar şi cu un potenţial agricol redus, atunci când îl foloseşti inteligent şi cu tehnologie se poate face valoare adăugată enormă pentru că cererea de produse alimentare pe piaţa mondială este în creştere, ca şi cerere cantitativă. Dar asta presupune să fii şi competitiv ca să poţi să vinzi pe piaţa mondială”, a subliniat Cioloş.

În opinia sa, România a început să valorifice în ultimul deceniu potenţialul agricol, dat de suprafaţa agricolă foarte mare, a cincea ca mărime la nivel european, însă mai are de recuperat pe partea de procesare.

”După părerea mea potenţialul de creştere este cel mai mare pe partea de procesare pentru că UE, fiind prim exportator de produse agroalimentare din lume, este în această poziţie în primul rând prin exportul de produse procesate şi nu de materie primă, aşa cum se întâmplă cu Statele Unite, de exemplu”, a arătat Cioloş.

Preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, a precizat la rândul său că România are nevoie să exporte produse cu o valoare adăugată mai mare.

”Avem pentru prima dată după mulţi ani o balanţă comercială excedentară, datorită exportului de cereale pentru că exportăm cereale destul de mult, însă importăm în continuare foarte produse prelucrate, agroalimentare. Nu am reuşit să facem pasul pe lanţul valoric (...) astfel încât să exportăm produse cu valoare adăugată mai mare. Suntem incapabili să fim exportatori net şi pe zona de produse agroalimentare prelucrate”, a spus Dumitru.

Citește și: