Gandul.info
Ana Obretin - Mediafax
1231 vizualizări 21 iun 2018

La jumătatea lunii decembrie 2017, compania Walt Disney anunţa că va cumpăra 21st Century Fox - inclusiv serviciul de streaming Hulu, studioul de producţie cinematografică 20th Century Fox şi reţelele TV FX şi National Geographic - pentru suma de 52,4 miliarde de dolari.

Rupert Murdoch a declarat într-un comunicat transmis presei miercuri că preferă noua ofertă făcută de Disney, care implică mai multe facilităţi de plată decât cea făcută de Comcast.

Compania Fox, cu sediul la New York, va analiza ofertele de cumpărare până pe 10 iulie.

Comcast, care deţine, printre altele, NBC Sports, CNBC şi Universal Studios, nu a făcut comentarii privind anunţul de miercuri al Disney, dar unii specialişti sunt de părere că această companie cu sediul în Philadelphia - cel mai mare furnizor de cablu şi internet din SUA - va face o nouă ofertă.

Între timp, miercuri, acţiunile Fox au crescut cu aproape 8%.

Tranzacţia va pune capăt celor peste cinci decenii de expansiune a mogulului media Rupert Murdoch, în vârstă de 86 de ani, care a transformat un ziar australian pe care l-a moştenit de la tatăl său, la vârsta de 21 de ani, într-un imperiu media şi de divertisment.

În cadrul tranzacţiei, vor fi preluate studiourile de film şi televiziune Twentieth Century Fox şi cele 39% din acţiunile furnizorului de televiziune cu plată (pay TV) British Sky Broadcasting Group - BSkyB din Marea Britanie deţinute de Rupert Murdoch.

Operaţiunile care se concentrează pe sport şi ştiri ale Fox vor forma o nouă companie.

În cadrul tranzacţiei, Fox vinde şi televiziunile sale FX şi National Geographic, precum şi compania media Star India.

Noul proprietar va prelua şi acţiunile deţinute de Fox în serviciul de video streaming Hulu, obţinând astfel controlul majoritar al unui competitor al platformei Netflix.

Hulu este deţinută parţial de Comcast şi Time Warner.

De asemenea, tranzacţia oferă control asupra unui catalog uriaş de producţii de succes, precum "Star Wars", "Avatar", "Deadpool" şi "The Simpsons".

După încheierea tranzacţiei, Murdoch va rămâne proprietarul Fox News, al postului de sport FS1 şi al Fox Network.

Magnatul media Rupert Murdoch este fondatorul şi preşedintele grupului media News Corporation. News Corporation a finalizat, până la sfârşitul lunii iunie 2013, proiectul său de scindare, în companii diferite, a diviziei editoriale de activităţile de divertisment.

Divizia de cinema şi televiziune - inclusiv studiourile 20th Century Fox, reţeaua de televiziune Fox şi postul Fox News - a fost separată de cea care include ziarele şi operaţiunile de publishing ale grupului News Corp.

Din grupul media News Corp. fac parte şi publicaţiile americane Wall Street Journal şi New York Post, dar şi ziarele britanice Sunday Times şi The Sun, dar şi editura HarperCollins.

Citește și: