188 vizualizări 24 iun 2009

Minis­trul Trans­porturilor, Radu Berceanu, se plânge că nu are suficienţi bani pentru câte proiecte ar vrea să înceapă şi a dat chiar şi o scurtă definiţie a crizei.

„Cei care au banii nu au curajul să-i dea acolo unde sunt ceruţi, iar acolo unde ar vrea ei să-i dea nu e cerere. De exemplu, ar vrea să dea pentru mari proiecte de infrastructură făcute de stat, pentru că ei ştiu precis că statul român nu dispare. Dar acolo nu putem noi, pentru că avem deficitul bugetar şi Fondul Monetar Internaţional. Iar la tot felul de construcţii de birouri, de locuinţe, nu prea vor ei să dea, pentru că le e teamă că nu se vând. Pe scurt, asta e criza“, a declarat Berceanu, marţi, la Interviurile Gândul.

Ca să scape de constrângerile bugetare, ministrul mută aproape toate proiectele din sfera finanţării statului în cea a concesiunilor. În câteva luni vor începe procedurile de atribuire a concesiunii pentru linia de cale ferată care va face legătura cu Aeroportul Otopeni şi pentru tronsonul de autostradă Piteşti – Râmnicu Vâlcea – Sibiu. Şi Canalul Dunăre-Bucureşti se pregăteşte de concesiune, însă aici procedurile vor dura ceva mai mult. În schimb, pentru drumurile naţionale şi pentru CFR nu s-au găsit deocamdată soluţii.

Concesiune pentru autostrada Piteşti – Sibiu

Tronsonul nu are finanţare de la Uniunea Europeană, fiind unul foarte dificil şi scump. „Dacă terminăm cu contestaţia la licitaţia pentru Comarnic – Braşov, primul tronson scos la concesiune, într-o lună, o lună şi jumătate începem licitaţia pentru acest tronson, probabil împărţit în două: de la Piteşti până undeva după Curtea de Argeş şi de acolo până la Sibiu“, a declarat Berceanu. El a adăugat că, imediat după aceea, va fi oferită spre concesiune şi construcţia centurii mari a Bucureştiului, în regim de autostradă.

La Otopeni, pe linie ferată modernă

În această toamnă vor începe procedurile pentru atribuirea, tot în regim de concesiune, a proiectului de dublare, electrificare şi modernizare a liniei ferate care face legătura cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă. „E un proiect care va costa undeva la 300 milioane de euro: linie dublă, modernizată, pentru mare viteză, electrificată, care va intra pe sub DN1, ajungând sub parcarea din faţa aeroportului, unde va fi o staţie subterană comună cu metroul. Deci un fel de RER de la Paris“, spune ministrul. El a explicat că a reuşit să reducă costurile, dat fiind că precedentul studiu de fezabilitate indica o valoare totală de 470 milioane de euro. Plăţile către constructor vor începe abia după finalizarea lucrărilor.

Canalul Dunăre – Bucureşti, scos la mezat

Canalul Dunăre – Bucureşti se pregăteşte şi el de concesiune, însă aici lucrurile vor dura mai mult, spune ministrul, pentru că nu s-a pregătit nimic în guvernarea precedentă. „Ar putea fi o idee interesantă în perioadă de criză. Gândiţi-vă ce trafic de mărfuri ar putea prelua. Este o lucrare care am putea s-o scoatem la concesiune, pe 39-40 de ani“, este de părere Berceanu. Problema este însă că nu se ştie nici cât s-a furat din 1989 şi până în prezent.

Gaura de la CFR, greu de astupat

Gaura de un miliard de lei care a rămas la CFR SA (gestionarul infrastructurii feroviare) din timpul guvernării liberale e greu de astupat. Între timp, s-au mai adăugat penalităţi de 200 milioane de lei. „Eu ştiu ce am lăsat şi ce am găsit, de aceea sunt mai greu de păcălit. Acum e un an foarte delicat din punct de vedere economic, iar subvenţiile la CFR sunt mai puţin de jumătate faţă de cele de anul trecut – 600 milioane faţă de 1,3 miliarde de lei. Am mai încercat cu compensări, cu tot felul de lucruri, dar degeaba“, spune ministrul. Ieri, întâlnirea miniştrilor Berceanu, Gheorghe Pogea (Finanţe) şi Adriean Videanu (Economie) cu conducerea CFR SA s-a terminat după două ore, fără a se ajunge la vreun rezultat.

Cheltuim mult pentru drumurile naţionale, pentru că nu avem bani

Întreţinerea drumurilor naţionale costă mai mult decât ar trebui, tocmai pentru că nu sunt bani suficienţi şi atunci când trebuie. „Drumul naţional are şi el un ciclu în timp. Dacă faci anumite lucrări când trebuie te costă puţin şi drumul e întotdeauna bun. E ca la o maşină: dacă-i schimbi uleiul la timp, îi faci toate reviziile, îi umfli roţile şi aşa mai departe te costă puţin întreţinerea şi peste zece ani e tot o maşină bună. Dacă o laşi de izbelişte, s-ar putea să cadă şi după trei-patru ani. Cam aşa e şi cu drumurile“, a mai spus Radu Berceanu.

Citiţi şi: INTERVIURILE GÂNDUL Radu Berceanu: într-o lună, o lună şi jumătate scoate la concesiune autostrada Piteşti – Râmnicu Vâlcea - Sibiu

 

Citește și: