Raluca Nicolae
89 vizualizări 1 apr 2019

Anul trecut, Guvernul a emis Ordonanţă de Urgenţă 114/2018, prin care au introdus măsuri ce urmau să fie aplicate doar la câteva zile distanţă, destabilizând sectoare extrem de importante, de care depinde securitatea economică a ţării: energia, telecomunicaţiile şi sectorul financiar-bancar.

CPC anunţă că nicio organizaţie patronală sau de reprezentare a mediului de afaceri, nicio asociaţie profesională sau organizaţie sindicală sau a societăţii civile nu a fost consultată înainte ca această ordonanţă să fie adoptată.

De asemenea, OUG a modificat nu mai puţin de 40 de acte normative din cele mai importante domenii economice şi sociale, care au produs tensiuni fără precedent în rândul agenţilor economici din ţară, afectaţi direct sau indirect de aceasta.

CPC transmite că după o discuţie cu Guvernul, acesta „a pus mediul de afaceri sub presiunea timpului, obligându-l practic să accepte in extremis orice soluţie de compromis, care ar însemna un rău relativ mai mic faţă de prevederile iniţiale în noua formă adoptată în 29 martie, fără ca acestea să garanteze soluţii cu adevărat viabile pentru economie şi cetăţenii ţării, pe termen mediu şi lung.”

În plus, deşi mediul de afaceri a solicitat prorogarea actului normativ, Guvernul a respins această soluţie. Noul proiect pentru modificarea OUG 114/2018, devenită în data de 29 martie OUG nr. 19/2019, a fost împins prin procedura de avizare a Consiliului Economic şi Social într-o singură zi, doar pentru a fi bifată obligaţia formală de consultare a partenerilor de dialog social, fără a fi însă respectat spiritul acestui dialog.

Membrii Concordia consideră că este de datoria lor, ca reprezentanţi relevanţi ai mediului de afaceri şi ca mari angajatori din România, să avertizeze din nou că rezultatul unui asemenea exerciţiu nu va putea fi decât unul incert, de instabilitate economică, în detrimentul tuturor părţilor, care se va răsfrânge şi asupra populaţiei.

Citește și: