Loredana VOICULESCU
14199 vizualizări 8 apr 2014

Consiliul Concurenţei a aplicat anul trecut amenzi în creştere cu 187%, comparativ cu anul 2012, iar faţă de anul 2011 acestea se situează la un nivel de 15 ori mai redus, se arată în raportul de activitate al Consiliului Concurenţei pe 2013.

Nivelul ridicat înregistrat în 2011 s-a datorat finalizării cu amenzi a unor dosare legate de companii cu o cifră de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piaţa carburanţilor, sau abuzurile de poziţie dominantă ale Orange şi Vodafone.

Consiliul Concurenţei l-a sancţionat pe George Becali cu o amendă de 183.526 lei (circa 41.000 euro) pentru punerea în aplicare a unei concentrări economice realizate prin preluarea ARCOM SA Bucureşti.

În anul 2013, Consiliul Concurenţei a finalizat 23 de investigaţii, dintre care 19 au vizat posibile încălcări ale legislaţiei de concurenţă, iar patru au reprezentat investigaţii sectoriale.

Anul trecut, autoritatea română de concurenţă a finalizat 24% din cazurile aflate în analiză.

În anul 2013, Consiliul Concurenţei a declanşat 18 investigaţii, dintre care 12 privind posibile încălcări ale legislaţiei de concurenţă şi 6 privind anumite sectoare economice (anchete sectoriale). 

Pentru 2014, Consiliul Concurenţei şi-a propus finalizarea investigaţiei privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă, precum şi înţelegerilor între comercianţi şi furnizori pentru stabilirea preţurilor de revânzare în domeniul retail-ului alimentar, cartelul privind eliminarea concurenţei la licitaţiile pentru atribuirea conturilor de publicitate ale clienţilor din România şi analiza licitaţiilor pentru atribuirea serviciilor de foraj.

De asemenea, instituţia şi-a propus să finalizeze ancheta sectorială pe piaţa energiei electrice şi pe piaţa primară a lemnului. 

Citește și: