45 vizualizări 20 sep 2009

Pentru abandonarea lucrărilor la străpungerea rutieră dintre străzile Doamna Ghica şi Chişinău singura instituţie responsabilă este Primăria Capitalei, spune constructorul portughez. "Avem primit de la Primăria Municipiului Bucureşti cinci milioane de lei, pentru nişte lucrări suplimentare pe care le-am executat. Am trimis hârtiile la semnat la domnul primar Sorin Oprescu şi nu ştiu ce se întâmplă. Oricum, acolo nu se pot relua lucrările până când nu se fac exproprierile de terenuri, care sunt în responsabilitatea exclusivă a Primăriei Capitalei. Am văzut că aceasta spune că vinovată este Primăria Sectorului 2. Nu este adevărat. Primăria Capitalei este singura responsabilă pentru oprirea lucrărilor", a declarat pentru Gândul directorul general al Lena Construccoes România, Carlos Reis.

Proiectul are o valoare de 23,79 milioane de lei (5,66 milioane de euro), cu tot cu TVA, iar finalizarea lui ar reduce semnificativ aglomeraţia din trafic în zonele de nord şi de est ale Bucureştilor. Este vorba de o prelungire a străzii Doamna Ghica printr-o arteră cu două benzi pe sens, cu un scuar pe mijloc, continuată cu un pod peste calea ferată ce iese din Gara Obor, urmând să se oprească în spatele Pieţei Delfinului. De aici, se face legătura cu Şoseaua Pantelimon, pe de o parte, şi cu Bulevardul Chişinău, continuat cu Nicolae Grigorescu, pe de altă parte.

Compania portugheză Lena a început lucrările în 2007, iar până anul trecut erau gata în proporţie de 60%, după cum a declarat pentru Gândul fostul director al Direcţiei de Infrastructură din Primăria Capitalei, Gheorghe Udrişte. Din august 2008 însă, lucrările au fost sistate. În partea dinspre Colentina, şoseaua este gata. La pod, stâlpii au fost turnaţi, iar grinzile pentru continuarea construcţiei lui sunt stivuite pe margine şi între timp au fost năpădite de bălării.

Pe partea dinspre Piaţa Delfinului, şoseaua se opreşte la 200 de metri de viitorul pod. "În acea zonă sunt probleme cu expropierile pe care trebuie să le realizeze Primăria Capitalei", a precizat Carlos Reis. Abandonarea lucrărilor a constituit motiv de dispută între primarul general Sorin Oprescu şi cel al sectorului 2, Neculai Onţanu. Primul l-a acuzat pe cel de-al doilea de nerealizarea exproprierilor. În replică, Onţanu a declarat pentru Gândul că instituţia pe care o conduce şi-a îndeplinit toate atribuţiile, prevăzute de lege: lotizarea terenului, rapoartele de evaluare şi documentaţiile de cadastru şi intabulare.

Citește și: