581 vizualizări 31 ian 2011

Contractul colectiv de muncă din sectorul construcţiilor a fost extins până la publicarea noului Cod al Muncii, după cum a anunţat Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Guvernul va continua astăzi (marţi) negocierile cu partenerii sociali asupra prevederilor noului Cod.
În sectorul construcţiilor, conform unui act adiţional adus Contractului Colectiv de Muncă săptămâna trecută, salariul minim brut este de 700 de lei pe lună în cazul unui program de lucru lunar de 170 de ore.
Constructorii nu au uitat să aducă aminte şi de faptul că sectorul este în continuare afectat de criză, motiv pentru care susţin că este nevoie
de o "modernizare dinamică a legislaţiei muncii din perspectiva creşterii nivelului de competitivitate, în
baza consultărilor raţionale cu partenerii sociali, concomitent cu promovarea unui program naţional de investiţii
şi de măsuri economico-sociale de relansare a economiei", după cum precizează, într-un comunicat, oficialii ARACO.
Scăderea pieţei construcţiilor reiese direct din datele statistice privind autorizaţiile de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale în 2010. Numărul acestora a scăzut la circa 42.200, cu aproape 14% mai puţin decât în anul precedent. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, Nord-Vest şi Bucureşti-Ilfov.

Negocierile asupra Noului Cod trenează de câteva luni

Negocierile privind forma noului Cod al Muncii ar fi trebuit să fie finalizate pe 21 ianuarie, data până la care Guvernul a prelungit consultările pe această temă duse cu partenerii sociali. Săptămâna trecută, reprezentanţii sindicatelor, nemulţumiţi de faptul că noua formă a Codului ar avantaja prea mult angajatorii, au anunţat că au obţinut modificarea sau adăugarea a 17 amendamente.
La începutul anului, preşedintele Traian Băsescu a cerut Cabinetului Boc să fixeze date concrete pentru derularea negocierilor cu partenerii sociali asupra diverselor proiecte legislative, pentru a nu întârzia şi mai mult adoptarea acestora.

Citește și: