Vasile Magradean
1868 vizualizări 14 sep 2018

Ultimul proiect depus de România pe Programul Operaţional Infrastructură Mare al Uniunii Europene este metroul Gara de Nord – Otopeni, a dezvăluit comisarul european Corina Creţu în timpul unei întâlniri cu cetăţenii organizată la Cluj Napoca.

”Sunt probleme privind capacitatea administrativă, nu s-a redus birocraţia, iar domeniul Transporturilor este unul în care România a pierdut bani. Analizăm proiectul de metrou Gara de Nord – Otopeni, ultimul proiect depus de România pe Programul Operaţional Infrastructură Mare şi nu mai avem proiecte noi, în afară de fazarea proiectelor de apă şi canalizare. Este important să se vină cu proiecte noi pentru că, începând de anul viitor, se termină proiectele fazate până în 2020. Vestea bună este că aceste proiecte se vor termina, vestea proastă este că deja consumă din ceea ce ar fi trebuit să fie alocat pe proiecte noi din perioada 2014-2020. Fac un apel la Ministerul Transporturilor să pregătească proiecte mature, autostrada Sibiu - Piteşti sau Piteşti - Constanţa, podul de la Brăila. Avem bani să începem, din această perioadă de programare, studiul de fezabilitate pentru autostrada Montana. Avem bani din Programul Operaţional de Infrastructură Mare. Sunt surprinsă că toţi primarii îmi spun că nu sunt bani, dar la Comisia Europeană, ultimul proiect sub analiză este metroul Gara de Nord - Otopeni”, a declarat Creţu.

Deşi se spune că reprezentanţii CE îngreunează absorbţia fondurilor europene, s-a constatat fenomenul că unele state membre adaugă, prin ghiduri, tot felul de condiţionalităţi în plus faţă de regulamentele europene. ”Avem întârzieri în toate statele membre, din cauza adoptării târzii a legislaţiei privind perioada 2014 - 2020 şi spun că trebuie să învăţăm din lecţiile trecutului”, a explicat Corina Creţu.

Ea speră ca lucrările la cele trei spitale regionale de urgenţă de la Cluj, Iaşi şi Craiova să înceapă până la sfârşitul anului viitor, fiind dezamăgită că studiile de fezabilitate nu au finalizate în doi ani.

”Au fost întârzieri şi nu mă voi feri niciodată să avertizez statele membre când sunt întârzieri în ceea ce priveşte infrastructura pentru investiţii importante, dar acum, Banca Europeană de Investiţii a realizat studiile de fezabilitate pentru spitalele de la Cluj şi Iaşi, urmează Craiova. Proiectele vor sosi la Comisia Europeană până la sfârşitul acestui an, noi sperăm să le aprobăm cât mai repede. Vor începe după aceea licitaţiile, speranţa mea este ca, până la sfârşitul anului 2019, să înceapă construcţia efectivă, banii pot fi cheltuiţi până în 2023. Este trist că au fost semnate în iulie 2015 şi s-a prevăzut ca studiile de fezabilitate să fie gata în 2016, suntem în 2018 şi nu sunt gata. Sperăm că aceste construcţii vor fi mai rapide decât elaborarea documentaţiilor”, a spus Creţu.

Comisarul european Corina Creţu

 

Împreună cu comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, Corina Creţu a participat vineri, la Facultatea de Studii Europene a UBB din Cluj Napoca, la un dialog cu cetăţenii intitulat ”Un buget modern pentru o Uniune mai puternică”, alături de ministrul Agriculturii Petre Daea şi europarlamentarul Daniel Buda.

 

Citește și: