13 vizualizări 25 feb 2010

Creşterea concurenţei între bănci, reducerea ratelor dobânzilor şi repornirea procesului de creditare vor fi principalele efecte ale modificării legislaţiei privind comisioanele de rambursare anticipată a împrumuturilor după cum a declarat ieri preşedintele Consiliului Concurenţei (CC), Bogdan Chiriţoiu.

"Consiliul Concurenţei susţine aceste propuneri de modificare a legislaţiei în domeniu. Chiar dacă Asociaţia Română a Băncilor s-a arătat rezervată, cred că vom găsi înţelegere şi toţi factorii implicaţi vor fi rezonabili", a afirmat Chiriţoiu. Până în septembrie, băncile vor modifica aproape toate contractele de credit încheiate cu populaţia pentru a le adapta la noile reglementări ale Uniunii Europene şi nu vor mai putea încasa comisioane la rambursările anticipate pentru împrumuturile cu dobândă variabilă, iar la celelalte comisioanele sunt limitate la 1%. "Oricum, aproape toate creditele au dobândă variabilă, dobânda fixă fiind foarte rar întâlnită", a ţinut să precizeze preşedintele CC.

De la mijlocul acestui an, persoanele fizice vor rambursa creditele ipotecare şi de consum cu dobânzi variabile fără să plătească vreun comision, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) pentru implementarea în legislaţia naţională a unei directive a Parlamentului European şi a Consiliului, care devine obligatorie pentru toate statele membre din 11 iunie. (A.B.)

Citește și: